SLAVEN KOVAČEVIĆ: EU MIJENJA STAV PREMA BiH

Izvor: Haler Pregledano: 146 Postavljeno

SAVJETNIK ŽELJKA KOM"Scaron;IĆA OTKRIVA: "bdquo;EU mijenja stav prema BiH, ovo je veoma povoljan trenutak, pojam federalizacije, na kojem su insistirati hrvatski..."quot;

Bosna i Hercegovina trebala bi dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji "scaron;to prije, a potom postati punopravna članica te zajednice onda kada to zasluži, ocijenjeno je na dana"scaron;njoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99


///////////////////


Učesnici sesije razgovarali su o temi "quot;Da li EU mijenja (kasno) stav prema BiH?"quot; s posebnim osvrtom na posljednju Rezoluciju o BiH koju je usvojio Evropski parlament pro"scaron;le godine na prijedlog specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede.
Kako je ocijenjeno ova rezolucija zapravo decidno definira niz problema s kojima se BiH danas suočava na putu ka EU, navedene su sve relevantne oblasti u kojima BiH, odnosno nova vlast, treba uraditi prilagođavanja i izmjene zakonskih i drugih akata.
Ponovljeno je da dokument usvojen u Evropskom parlamentu tretira oblasti ljudskih prava uključujući implementacije svih presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, izbornog zakona, imovine, ekologije, privrede, sigurnosti, obrazovanja i zdravstva te odnosa prema manjinama i migrantima.
Uvodničar o ovoj temi bio je savjetnik u Kabinetu člana Predsjedni"scaron;tva BiH Željka Kom"scaron;ića, Slaven Kovačević koji je kazao je da se odnos EU prema BiH zasigurno mijenja, smatrajući da odlazeća administracija u EU želi napraviti iskorak kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.


Taj trenutak nazvao je veoma povoljnim za BiH, "scaron;to je, podsjeća, bilo evidentno i nakon prve zajedničke posjete novoimenovanih članova Predsjedni"scaron;tva BiH Briselu.
Govoreći o sadržaju Rezolucije EP-a, Kovačević je istaknuo poziv političkim elitama da se prestane s veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i da se ne derogiraju presude međunarodnih sudova te je osuđena odluka Narodne Skup"scaron;tine Republike Srpske o povlačenju Izvje"scaron;taja o Srebrenici iz 2004. godine."nbsp;
I Kovačević, ali i moderator na dana"scaron;njoj sjednici profesor Hazim Ba"scaron;ić, upozorili su da je pojam federalizacije, na kojem su insistirati hrvatski europarlamentarci, zapravo izblijedio jer je u posljednjoj rezoluciji taj pojam izostavljen iako je ranije bio dio rezolucija o BiH.
Na sesiji je zaključeno da bh. političari moraju znati da evropska pravna stečevina ne trpi kompromise, ali i da evropski demokratski standardi nemaju alternativu, te je iznesen stav da BiH ne treba biti članica EU kao specijalna slučaj nego za nju trebaju vrijediti kriteriji kao i za sve druge zemlje članice.
(SB / Fena) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message