SVJEDOK GENOCIDA O ODGOVORNOSTI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE!

Izvor: Haler Pregledano: 110 Postavljeno

Svjedok genocida o odgovornosti međunarodne zajednce : "ldquo;Ovdje nismo imali samo egzekutora i žrtvu, ovdje smo imali i treću stranu"rdquo;Februar 12. 2017.Hasan Nuhanović, jedan je od svjedoka srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. godine.Nuhanović je danas poručio"nbsp;na redovnoj sesiji"nbsp;Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "ldquo;Treća strana genocida"rdquo; kako je treća strana genocida međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije"nbsp;koje su se u trenutku masovnih egzekucija nalazile u Potočarima.


Ta treća strana genocida, prema njegovim riječima, ne smije i ne može biti isključena iz opće slike o tome "scaron;ta se tu dogodilo i ona također mora da snosi svoju odgovornost, jer je ona bila i fizički prisutna na terenu i u državi.
Podsjetio je da nakon dono"scaron;enja Konvencije o sprečavanju genocida 1948. godine nijedna država na svijetu nije označena za"nbsp;kr"scaron;enje te konvencije, osim Srbije.
"ldquo;Kaže se da je genocid počinjen u i oko Srebrenice "ndash; govorimo o presudi iz 2007. godine (Međunarodnog suda pravde) "ndash; od strane vojske i policije Republike Srpske (RS). Citiram dio presude. Ta treća strana genocida nije Srbija, odnosno nije srpska strana."nbsp;Treća strana genocida je međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije (UN). U ovom slučaju na terenu je bio holandski bataljon, 22.000 vojnika UN-a je bilo raspoređeno u BiH u momentu kada je izvr"scaron;en pokolj u Podrinju jula 1995. godine"rdquo;, istakao je Nuhanović.
Podsjetio je kako su sve članice UN-a dužne da djeluju u skladu sa Konvencijom o sprečavanju genocida, a ne samo zemlje u regiji."nbsp;
Inače, Hasan Nuhanović je i fizički bio prisutan u Potočarima u ljeto 1995. godine "scaron;to mu, kako je rekao, daje za pravo da govori i iz vlastitog ugla gledanja.
On je rekao kako i međunarodna zajednica snosi svoju odgovornost i mi"scaron;ljenja je da u međunarodnu terminologiju koja govori o genocidu treba uvesti pojam "ldquo;treća strana genocida"rdquo;.
"ldquo;Ovdje nismo imali samo egzekutora i žrtvu, ovdje smo imali i treću stranu"rdquo;, naglasio je Nuhanović.
Govoreći o mogućnosti revizije presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, podsjetio je i na 16. april 1993. godine kad je Vijeće bezbjednosti"nbsp;UN-a donijelo Rezoluciju 819.
"ldquo;Prvi paragraf Rezolucije kaže da Vijeće bezbjednosti UN-a se obraća Srbiji od koje traži da učini sve "scaron;to je u njenoj moći da spriječi genocid. Govorimo o 16. aprilu 1993, a znamo da je masakr bio dvije godine kasnije, u julu 1995. O ovome niko ne govori"rdquo;, kazao je Nuhanović.
Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, kazao je da je"nbsp;cilj dana"scaron;nje sesije da "ldquo;stvari vratimo na osnovno pitanje "scaron;ta je genocid, koje su strane učestvovale u genocidu i "scaron;ta su posljedice genocida"rdquo;."nbsp;
"ldquo;Prema ocjeni Kruga 99, mi smo suočeni sa činjenicom da je do"scaron;lo do zamjene teze, u kojoj se po strani ostavlja su"scaron;tina izvr"scaron;enog genocida u Srebrenici i okolini, i da se nameću stereotipi kao da je u pitanju zločin koji se desio van BiH i van svijeta. U tom smislu, posebno pojedini političari, u kontekstu revizije presude, žele na neki način staviti u drugi plan genocid, žele ga relativizirati, pa i prikriti tu činjenicu"rdquo;, istaknuo je Kulenović.
(Kliker.info-AA)

/////////////////
/////////////////////////////

"nbsp;
Zvonimir Nikolić : Kruh, hljeb, kopanje, Juka, Caco i laži


////////////////////////////////"nbsp;
Donedavni ministar vanjskih poslova : Frank-Walter Steinmeier novi predsjednik Njemačke


////////////////////////////////////////"nbsp;
Njemački parlamentarac Josip Juratović : Federalizacija koju zagovaraju nacionalisti u BiH vodi ka tome da se stvore tri nacionalističke države u državi !
///////////////////////////////////////


"nbsp; Kim Jong Un testira Trumpa : Sjeverna Koreja ispalila projektil "ldquo;srednjeg dometa"rdquo;, o"scaron;tre reakcije Južne Kojreje, Japana i


///////////////////////////////Evropski komesar Johannes Hahn : "ldquo;Dovoljna je varnica i Balkan je u plamenu"rdquo;

Evropski komesar za pro"scaron;irenje Johannes Hahn je u intervjuu njemačkom dnevniku Zeit rekao da za Zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susjede EU važi "ndash; ili će [..

//////////////////////Kim Jong Un testira Trumpa : Sjeverna Koreja ispalila projektil "ldquo;srednjeg dometa"rdquo;, o"scaron;tre reakcije Južne Kojreje, Japana i SAD-a (Video)

Sjeverna Koreja je u nedjelju ujutro ispalila neidentificirani balistički projektil u more na istočnom dijelu obale Korejskog poluotoka, objavila je Južna Koreja, a njegovo ispaljivanje odmah su osudile i Sjedinjene [... nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message