Tillerson: Važno je postići dogovor o reformama u BiH imajući u vidu izbore 2018.

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 165 Postavljeno

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je danas narode na Balkanu da napuste “stare animozitete” kako bi se održao mir u regiji i poručio da će SAD nastaviti surađivati s partnerima u EU kako bi omogućili stabilnost, prosperitet i demokraciju na Balkanu.


– Imate priliku odrediti novi smjer povijesti, krvne linije ne bi trebalo više biti linije bitke – rekao je Tillerson u predavanju o američkom partnerstvu s Europom, koji je održao u centru “Woodrow Wilson”, prenosi HMS.


On je kazao kako SAD u svijetu vide da postoji “nova generacija Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka i Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlosti, iako ne mogu nikada zaboraviti je”.


– SAD priznaju krhkost Balkana i nastavit će surađivati s partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokraciju u regiju. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati – poručio je Tilerson, prenosi Tanjug.


Tillerson izjavio je kazao kako je usprkos izvjesnom napretku u nekim dijelovima Balkana nestabilnost i dalje prisutna.


“Vlade trebaju ubrzati gospodarske i političke reforme, uključujući jačanje institucija, borbu protiv korupcije i vladavinu prava”, rekao je Tillerson na 24. zasjedanju Vijeća ministara OESS u Beču.


To su ključni koraci, rekao je on. Također je spomenuo i značaj dogovora o reformama u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izbore 2018. godine.


Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
američki tajnik
Kratki opis: 
SAD priznaju krhkost Balkana i nastavit će surađivati s partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokraciju u regiju. Ljudima balkanskih zemalja kažemo da napuste stare animozitete, tako da se mir može održati – poručio je Tilerson.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
NE
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message