Tri destinacije kao iz snova

Izvor: spagosmail Pregledano: 20 Postavljeno

Kada ste se zadnji put u snovima nekuda odlutali? Ponekad su i najudaljenije destinacije udaljene koliko i jedan san.
Mrtvo more
Mrtvo more, a zapravo mu je ime pogre"scaron;no, jer je zahvaljujući visokom sadržaju soli i njegovom mineralnom bogatstvu, itekako živo, a kupanje u njemu snažno oživljava. Oko 900 kvadratnih kilometara ovog mora između Jordana i Izraela vrlo je popularna destinacija za banjske turiste, ljubitelje wellnessa i svih onih koji uživaju u toplim, tirkiznim vodama. Na izraelskoj strani nalazi se plaža Ein Bokek i brojni spa hotela.
Voda Mrtvog mora sadrži 21 mineral, uključujući magnezijum i kalcijum. Dvanaest njih se ne nalaze ni u jednom drugom moru, a dolaze iz dubokih, podzemnih izvora.
Voda ovog mora sadrži deset puta vi"scaron;e soli nego normalna morska voda. Zbog veće gustine,"nbsp; posjetioci bez imalo napora mogu da plutaju na vodi.

Ogromni grad
Vi"scaron;e, brže, dalje: Dubai.
Hiper metropola nudi vi"scaron;e od luksuza. Okvir slike visoke 150 metara povezuje četvrt nebodera sa tradicionalnim starim gradom Dubaija. Zgradu pokazuju kao muzeji razvoja grada, od ribarskog sela do megacityja."nbsp; Ko traži opu"scaron;tanje, može se relaksirati na plaži Beach Hotspot La Mer, ili će odatle krenuti na krstarenje Orijentom.
Burj Khalifa, 828 metara visok, najvi"scaron;a je zgrada na svijetu. Na spratovima 124 i 125 nalazi se platforma za razgledavanje, At the Top"ldquo;, sa pogledom na grad od 360 stepeni.
Na 122. spratu nalazi se "bdquo;At.mosphere"ldquo; najvi"scaron;i restoran na svijetu. A da bi se uživalo u pogledu kroz prozor, gost mora napraviti ceh od najmanje 298 dolara.
Zahvaljujući bumu izgradnje koja je trajala vi"scaron;e od decenije, Dubai je postao grad sa najvi"scaron;e zgrada vi"scaron;ih od 300 metara na svijetu.
Grad u Perzijskom zaljevu je najveći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i istovremeno je i sam jedan Emirat. Godi"scaron;nje u Dubai dođe oko 14 miliona turista, i po tome je najposjećeniji grad na svijetu.

Oživljena divljina
Kada se sunce spu"scaron;ta iznad Bushlanda na sjeveru Botswane, lavice bude mlade da pođu u lov, vodeni konji napu"scaron;taju njihove lagune, cvrčci započinju njihovu muziku, paviani kriče, a sve to zajedno čini song jednog afričkog predvečerja. Gigantska delta Okavango nudi svu raznolikost životinjskog svijeta, za safari kao iz slikovnice, uz svu poniznost prema divljoj ljepoti prirode.
Ko prenoći samo jednu noć u hotelima "bdquo;Mombo"ldquo; ili "bdquo;Qorokwe"ldquo; osjeća se kao u filmu "bdquo;Moja Afrika"ldquo;.
Okavango je smje"scaron;ten u sred pustinje Kalahari, a pretvara 20 hiljada kvadratnih kilometara pustinje u jednu od najvećih močvara Afrike, sa najvi"scaron;e životinjskih vrsta.
Na ovom području, na suhim travnjacima, obitava oko 25 hiljada stepskih zebri.
(focus)
Smail "Scaron;pago
(NovaSloboda.ba) nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message