U Bosanskoj Gradišci proglašena epidemija mišje groznice

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 27 Postavljeno

Osam lica je zatražilo liječničku pomoć, od kojih je dvoje sa težim posljedicama. Osim po zdravlje ljudi, najezda glodara negativno se odražava i na poljoprivrednu proizvodnju.


Prvi slučaj mišje groznice u Domu zdravlja Gradiška registriran je prije mjesec dana. Poslije učestalih simptoma koji asociraju na ovu bolest na preporuku Instituta za javno zdravstvo proglašena je epidemija mišje groznice, javlja RTRS.


- Do sada imamo osam oboljelih, od toga šest relativno lakših slučajeva i dva teža slučaja koja se trenutno nalaze na dijalizi - kaže Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja.


Žarište epidemije trenutno je registrirano u brdskom dijelu općine. Osim zdravlja stanovništva pred najezdom glodara ugroženi su i usjevi.


- Šuma je puna miševa i mi smo desetak i više kila otrova bacili kod kuće jer pojedoše sve, ne može se spasiti plastenik, a kamoli nešto drugo. Meni nije toliko žao zbog štete koju meni uzrokuju, koliko zbog zdravlja ljudi - kaže Živko Bjelovuk, mještanin Resanovaca.


Poslije proglašene epidemije poduzete su sve zakonom propisane mjere među kojima je i vanredna deratizacija.


- Deratizacijom ćemo obuhvatiti oko 1000 domaćinstava u potkozarskim selima Gornji Podgradci, Grbavci i Turjak, naravno shodno tome kako se situacija bude odvijala narednih dana. Dakle, faktički krećemo iz tog žarišnog područja gdje su se do sada javili slučajevi oboljenja - ističe Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.


Iz Doma zdravlja Gradiška stanovništvu je poručeno da primijene pojačane mjere higijene, prvenstveno prilikom čišćenje prostora na kojim je uočeno prisustvo glodara.


Dnevnik.ba


Glavne rubrike: 
Događaji rubrike: 
Kratki opis: 
Žarište epidemije trenutno je registrirano u brdskom dijelu općine. Osim zdravlja stanovništva pred najezdom glodara ugroženi su i usjevi.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
DA
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message