U posljednjem desetljeću broj doktora znanosti u Srbiji porastao za 880 posto

Izvor: Dnevnik.ba Pregledano: 78 Postavljeno

Po glavi stanovnika Srbija ima manje studenata na milijun recimo stanovnika, nego što ima EU. Ali ima više doktora znanosti. Taj paradoks ne može biti normalan, rekao je u dokumentarnom filmu N1 “Doktori” Vladimir Kostić, predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti.


Što ne štima? Prije deset godina, 2007. sveučilišta u Srbiji su dodijelili 206 doktorskih titula. Samo pet godina kasnije, 2012. broj onih kojih mogu potpisati s "dr" porastao je za 270 posto. Te godine Srbija je dobila čak 770 doktora znanosti. Vrhunac donosi 2016. kada srbijanska sveučilišta odobravaju čak 2012 doktorata.


Te godine samo u jednom tjednu obranjeno je 187 disertacija – vjerojatno najviše u povijesti obrazovanja Srbije.


"Mislim da su državna sveučilišta bolja od privatnih i neka se ljute kolege s privatnih. Ali s druge strane, ne mogu, pravo da kažem, prihvatiti u potpunosti tu mantru da je sve to što vidimo posljedica postojanja privatnih, jer privatna naša sveučilišta i fakulteti su sudjelovali u ovom broju sa 190 disertacija, što će reći ispod 10 posto. Neće biti da je tu grupiran sav kal ili sva greška", ističe Vladimir Kostić.


Naime, broju od 2.012 novih doktora nauka 2016. najviše je doprinijelo Sveučilište u Beogradu. Titulu dr. u toj godini najstarija visokoškolska ustanova u Srbiji dodijelila je čak 1.133 puta.


Usporedimo li 2007. kada je bilo izdano 206 doktorskih diploma i 2016. dolazi se do podatka da je broja doktora znanosti porastao za skoro 880 posto.


Naime, sve više se i u akademskim krugovima govori da s tiskarske trake sveučilišta izađe i po koja diploma koja je nezaslužena. Tj. instant – disertacije se pripremaju lako, a diplome doktora stječu nečasno. Takva titula u žižu javnosti dođe kada je vlasnik iste 2 u 1 - doktor nauka i javna osoba.


"Instant doktori zanosti ne znaju da pravi doktor nauka ne završava svoje obrazovanje stjecanjem doktorske diplome. Naprotiv, njegov pravi naučni život tada tek počinje. Diploma doktora znanosti obvezuje na kontinuirani naučni rad. Ta diploma je kamen odgovornosti oko vrata i treba moći i znati nositi ga. Tko nema talenta za znanost možda bi trebalo da razmisli o drugačijem životnom putu, a ne o životu doktora znanosti", kaže dr. Rajna Dragićević, profesorica Filološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu.


Pogledajte cijeli dokumentarac Adama Santovca "Doktori":Dnevnik.ba


Vijesti rubrike: 
Glavne rubrike: 
Egida: 
"štancanje diploma"
Kratki opis: 
Zvanični podaci o broju doktora znanosti u Srbiji stvaraju utisak kako se u desetljeću za nama doktorati „štancuju“.
Slike: 
dnevnik.ba
Tagovi: 
Komentiranje: 
Da
Izdvojena novost: 
DA
Vodeni Žig: 
NE
nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message