Virusno oboljenje pasa

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 33 Postavljeno

Pas može da oboli od papiloma virusa, koji se uglavnom javlja kod mlađih pasa. Stoga mu birajte pravo društvo

Papilomatoza je virusno oboljenje koje izaziva papiloma virus, a manifestuje se izraslinama u vidu bradavica - na koži i sluznici. Bradavice se nalaze po usnoj sluzokoži u području usana, jezika, obraza, nepca, ždrijela i epiglotisa. Pojava sitnih papiloma nastaje u periodu od tri do 35 dana od infekcije. Veličine su od zrna prosa do zrna kukuruza i najčešće su na peteljci odvojeni od podloge, objašnjavaju veterinari.


Opšte stanje psa obično nije poremećeno. Uglavnom se javljaju kod mlađih pasa, ali nerijetki su slučajevi papiloma i kod starijih ljubimaca. Javljaju se usljed pada imuniteta i tom prilikom dolazi do pojava bradavica izazvanih papiloma virusom. Bolest se prenosi kontaktom zaraženog i zdravog psa, a moguć je prenos virusa i putem drugih predmeta koji su bili u kontaktu sa zaraženim psom.


Osim navedenih izraslina, životinja ne pokazuje neke druge simptome. Veći broj papiloma može da dovede do pojačane salivacije, otežanog žvakanja pa i otežanog gutanja. Ukoliko su većih dimenzija i na nezgodnom mjestu, može doći do krvarenja kada pas povrijedi papilom. Ponekad se može osjetiti neprijatan zadah iz usta. Infekciji su podložniji organizmi oslabljelog imuniteta, mladi psi u razvoju ili jedinke izložene stresu.


Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, patohistološki i serološkim analizama. Za manje bradavice postižu se dobri rezultati provođenjem elektrokauterizacije, odnosno spaljivanjem bradavica strujom visoke frekvencije. Dakle, bradavice se hirurški odstranjuju. Spontano ozdravljenje se potpuno završava nakon dvije sedmice od početka bolesti, ali ipak odvedite vašeg psa kod veterinara da biste dobili potvrdu da je ozdravio. Svaka izraslina na koži i sluzokoži predstavlja znak za posjetu veterinaru.


Podsjećamo, preventiva je veoma važna i u ovim slučajevima. Održavanje higijene prostora u kojem živi pas, kao i dobar imunološki status ljubimca su najbolja preventiva. Ukoliko se vaš pas u šetnji druži sa ostalim psima, obratite pažnju na to da li neki od ovih drugara ima ovo oboljenje jer će se vrlo brzo proširiti unutar grupe.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message