Vučić na Samitu u Sofiji: Želim da vjerujem u snagu Srbije za rješenje pitanja Kosova

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 39 Postavljeno

Predsjednik Srbije rekao je novinarima nakon potpisivanja nekoliko sporazuma da je na Samitu u Sofiji imao mnogo dobrih razgovora i mnogo bilateralnih susreta

Na Samitu EU-Zapadni Balkan razgovarano je o problemima i želim da verujem da će Srbija u narednom periodu da, ukoliko bude volje za kompromisom na drugoj strani, moći da dođe do rešenja pitanja Kosova, a koje je prihvatljivo za građane, izjavio je danas u Sofiji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolija.


Predsjednik Srbije rekao je novinarima nakon potpisivanja nekoliko sporazuma da je na Samitu u Sofiji imao mnogo dobrih razgovora i mnogo bilateralnih susreta.


- Razgovarali smo o problemima koji su pred nama, jer je posao lidera da rešavaju probleme i želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage ukoliko bude postojalo volje za kompromisom na drugoj strani da dođe do rešenja koje će prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Metohije, rekao je.image

Donald Tusk (D), Jean-Claude Juncker, Boyko Borisov i Aleksandar Vučić (L)/Anadolija


On je naveo da će Srbija dati sve od sebe i boriće se za to, te novinarima pokazao sporazum iz Bruxellesa, podsjetivši da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz tog sporazuma, a "druga strana nije ispunila jednu tačku", misleći na formiranje Zajednice srpskih opština.


- I opet nas to ne sprečava da nastavimo razgovore. Da li će do rešenja doći? Nadam se. Nisam preveliki optimista, daću sve od sebe, pa videćemo, kazao je.


O nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je rekao da će njega svakako biti, ali da za dijalog mora da postoji ispunjenje određenih uslova.


- Mi tražimo samo jednu i samo je jedna obaveza bila, samo tražimo formiranje ZSO. Druga stvar, ako idemo u dijalog i u kompromise, onda mora da postoji želja za kompromisom sa obe strane, a ne da nam pošaljete platformu i kažete 'Mi nismo spremni nizašta i ni na šta', a kakav razgovor onda očekujete?, dodao je.image

Danas u Sofiji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić/Anadolija


Lideri zemalja Zapadnog Balkana potpisali su izjavu podrške digitalnoj agendi za ZB, Srbija je potpisala Memorandum o razumevanju sa Evropskom investicionom bankom, kao i Zajedničku izjavu o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija. U ime Srbije, sporazume je potpisao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u ime Evropske investicione banke direktor za ZB Mateo Rivelini, dok je sa Antićem sporazum potpisala njegova bugarska kolegica Demenška Petkova.


- Ovo su za nas važni sporazumi, ali mnogo posla je još pred nama i za očuvanje stabilnosti, sigurnosti i bezbednosti na Balkanu i kroz jedan dugačak, otvoren i iskren razgovor jedni druge ćemo razumeti, naveo je.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message