Zaštita od moljaca

Izvor: Oslobođenje Pregledano: 50 Postavljeno

Spriječite najezdu moljaca u svom ormaru tako što ćete ga prozračiti i namirisati prirodnim sastojcima

Moljce privlači i štirak, pa odjeću ili stolnjake koje nećete koristiti u skorije vrijeme radije nemojte uštirkati. Ormar u koji namjeravate da ostavite sezonsku odjeću najprije dobro prozračite, a potom prebrišite. Odjeću podijelite prema vrsti tkanine.


Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože su prirodna hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakumske vreće kako biste ih dobro zaštitili.


Svježa nana i ruzmarin snažnim mirisom držaće moljce podalje od omiljene odjeće, a ruzmarin možete da osušite i da ga držite u platnenim vrećicama.


Budući da drvo u sebi sadrži kiselinu koju otpušta u malim količinama, može da ošteti odjeću koja u drvenim ormarima stoji duže od šest mjeseci. Zato stručnjaci savjetuju da je umotate u muslin.


Kedar ima izuzetno jak miris od kojeg moljci bukvalno bježe. Efikasan je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.


Težak miris kuglica se ne da oprati. Kuglice protiv moljaca stručnjaci ne preporučuju. Istraživanja su pokazala da su otrovne, a i njihov težak miris je gotovo nemoguće poslije istjerati iz ormara.


Težu odjeću čuvajte u muslinu ili kutiji. Jorgane, prekrivače i težu odjeću poput pulovera od kašmira i večernjih haljina složite i čuvajte u muslinu jer u njemu vazduh lako cirkuliše. Plastične kutije također su dobre.


I cimet i limun su prirodna zaštita.


Suha lavanda, ruzmarin, nana, majčina dušica, cimet, kedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji nadaleko tjera moljce. Vrećicu protiv moljaca možete sami da napravite ako zamotate u čistu krpicu ili gazu svježi ruzmarin i mentu u istoj razmjeri.


Efikasna je i vrećica ruzmarina. Zaštitu od moljaca dobićete ako pomiješate malo lavande, ruzmarina, karanfilić i vrlo malo suhe korice limuna i zavežete u vrećicu. Isto možete da uradite i s malo lavande, suhe limunove korice i štapića cimeta. Moljci će pobjeći i ako zamotate jedan od ovih sastojaka. Mnogo je načina da zaštitite odjeću od moljaca.


nastavi čitati...

Prijavi se Od ovog trenutka čitaj samo ono što želiš! Ime i prezime
E-mail

ili
Facebook prijava
Registruj se Od danas čitaj pametnije! Email
E-mail

ili
Facebook prijava
Prilikom registracije prihvataš uslove korištenja i pravila o privatnosti. Uslovi korištenja.
Kontakt Popuni formular i kontaktiraj nas. Ime i prezime E-mail
Title Category
Message