back to top

Predstava ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’ danas u Narodnom pozorištu Tuzla

U Narodnom pozorištu Tuzla danas će biti odigrana obnovljena verzija Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja, kao spomen na preminulog glumca i režisera predstave Mustafe Nadarevića i drugih kolega, nekadašnjih članova ansambla.

“Jedan od najboljih, ako nije i najbolji tekst Ive Brešana, odnosno najbolji komični tekst u Hrvatskoj koji je imao svoju praizvedbu davnih sedamdesetih godina, koja je bila tada problematična i sada je problematična pošto se govori o vlasti i na kraju se ispostavi da je to predstava ne samo u selu Mrduša Donja, već da je to jedan globalni izazov borbe pojedinca protiv vlasti, korupcije i lopovluka”, izjavio je glumac Nermin Omić.

Obnovljena verzija predstave biće odigrana po smjernicama Mustafe Nadarevića uz izmijenjenu glumačku postavku.

“Prilika je ovo da tekst ponovo vratimo na scenu iz razloga što je jako aktuelan, tad iz neke bivše zemlje gdje smo živjeli, evo ga i dan danas. Mi ništa naučili nismo i stalno moramo podsjećati na te stvari jer korupcija dotle ušla da je razvalila i one intimne odnose među ljudima”, rekao je glumac Midhat Kušljugić.

Predstava je napisana kao komedija koja donosi jake poruke za koje glumci žele da dopru do publike. Nakon današnje premijere, repriza će biti odigrana i u srijedu u Narodnom pozorištu Tuzla. (Fena)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU