back to top

Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla u povodu Svjetskog dana Roma |

Na prvom kongresu Roma, održanom 8. aprila 1971. godine u Londonu, donesene su historijske odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, te je službeno prihvaćen naziv Rom, što u prevodu znači čovjek. Od tog dana, 8. aprila svake godine obilježava se Svjetski dan Roma, najvažniji dan u historiji ovog naroda.

Tim povodom, u ime građanki i građana Tuzle i u svoje ime, upućujemo najsrdačnije čestitke svim pripadnicima i pripadnicama romske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i Tuzli.

Grad Tuzla već dugi niz godina poduzima konkretne aktivnosti na poboljšanju statusa, kvaliteta života i prava Roma i Romkinja. Koraci koje smo učinili na poboljšanju uslova života romske zajednice, posebno djece i mladih, zajednički su napor Gradskog vijeća i uprave Grada Tuzle, institucija, pojedinaca i udruženja, posebno romskih, uz stalno isticanje potrebe pune integracije Roma i romske zajednice u bosanskohercegovačko društvo i osiguranje jednake ekonomske, kulturne, obrazovne i svake druge mogućnosti, kako za sve građane tako i za Rome. Ujedno, obilježavanje Svjetskog dana Roma, trebamo iskoristiti i kao priliku da se podsjetimo na različite i velike zasluge Roma u svjetskoj historiji, umjetnosti i kulturi.

Vjerujemo da ćemo zajedničkim djelovanjem u vremenu koje slijedi postići još bolje rezultate, naročito u oblasti uključivanja Roma i Romkinja u zdravstveni i obrazovni sistem, kao i na promociji romskog jezika i kulture, čime će se steći uslovi i za lakše zapošljavanje i unapređenje kvaliteta života svih Roma i Romkinja i naše zajednice u cjelini, stoji u čestitki gradonačelnika Zijada Lugavića i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla Nataše Perić.

(RTv7)

                                   


rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU