Ansambl “Iskre” sumirao uspješnu 2022. godinu – .

Sa prvim danima februara, počele su probe Ansambla “Iskre”, a 2. februara zakazana je i audicija za prijem novih članica. Audicija će se održati u 19.00 sati u prostorijama Ansambla, u Centru za kulturu, Dom mladih (ulaz u Dom mladih, 2 sprat) za glasove sopran, mezzosopran i alt.

Početak nove godine i aktivnosti koje realizuju Iskre prilika je i da se rezimira rad Ansambla u 2022. godini.

Prema riječima Alme Omeragić, PR-a Ansambla “Iskre” godina iza nas je članicama bila lijepa, emotivna, uspješna i ispunjena.

– S ponosom smo pjevale na Banji za 15, maj, Dan odbrane grada, a sa tugom i sjećanjem pjevale na petom Srebreničkom performansu „Ostavi trag u vremenu“, u Lukavcu, na stadionu Jošik. Sa radošću smo učestvovale na otvaranju Lege Artis horskog šampionata i proveli odličan dan u Živinicama, sa prijateljicama i prijateljima iz bosanskohercegovačkih horova, pjevajući u Muzičkoj sehari – poklon gradu naših dragih prijatelja Mješovitog hora iz Živnica. Nastupali smo i u Budvi, pod toplim večernjim nebom i lijepim zidinama staroga grada, uz učešće ansambala iz nekoliko zemalja, kaže Omeragić za Tuzlainfo.ba.

Posebnu radost nam je pričinio naš koncert za međunarodni Dan mira, 21. septembra – Mir je naš put, ističe Omeragić.

– Sa ansamblima „Tuzlanke“, „Bosanke“ i Mješovitim horom Živinice slali smo poruke mira iz našeg Bosanskog kulturnog centra i dodijelili nagrade učenicima koji su napisali najbolje radove o miru, Sari Klopić, učenici II-a razreda Gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle i Lukasu Nikoliću, učeniku 4 t3 razreda Elektrotehničke škole Tuzla. Njihove radove ćemo objaviti na Facebook stranici našeg ansambla. Oni su pisali, a mi smo pjevali o Miru, sa idejom-vodiljom velikog Gandija: „Nema puta ka miru. Mir je put.“ MIR JE NAŠ PUT! Cilj ka kojem uvijek težimo i put na kojem ujedinjeni idemo sa našim istomišljenicima koje vole graditi mostove čovječnosti, pozitive i zajedništva, a još ako to možemo raditi s pjesmom – pa kud će bolje, dodaje Alma.

“Iskre” su posebno zahvalne tuzlanskoj publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila sale u kojima su nastupale.

– Ukazali ste nam veliku čast i povjerenje napunivši salu Bosanskog kulturnog centra za naš godišnji koncert, sa univerzalnom i vječnom porukom – VJERUJ U LJUBAV, uz odlične nastupe violinistice Iman Beganović, Adnana Hadžibegića-Here i grupe “Divan”, a u ime Iskri vam, kao publici, čestitam odličnoj izvedbi ove Oliverove pjesme koju smo otpjevali na kraju koncerta i na predivnom osjećanju koje smo zajednički podijelili. Pjevali smo i radovali se Božiću u organizaciji uvijek kreativnih drugara iz Lege Artis, započele snimanje spota u studiju Dragana Divjaka i godinu završili uz dvije možda već i ustaljene, ali bez ikakve sumnje potpuno iskrene poruke i želje: Sretna Nova godina i Vjeruj(te) u Ljubav…jer ljubav je sve, Vjeruj(te) u ljubav…ne živi(te) bez nje…, dodaju iz ovog tuzlanskog Ansambla.

Na kraju “Iskre” su se zahvalile profesorici Eni Ovčini za odličnu korepeticiju i dirigentu profesoru Damiru Beganoviću, te obećale još mnogo dobrih koncerata u 2023. godini./S.P./


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU