BKC: Okrugli sto „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“, utorak, 20.09. u 11 sati

bkc: okrugli sto „heroine odbrane bosne i hercegovine“, utorak, 20.09. u 11 sati

U čast borkinjama i svim ženama koje su dale svoj doprinos u odbrani univerzalnih vrijednosti, slobode i mira, Fond Memorijala organizuje okrugli sto „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“. Ovo je ujedno i posljednja programska aktivnost ovogodišnje manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“.

Okrugli sto održat će se 20. septembra 2022. godine u BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, sa početkom u 11 sati. Simbolično, na dan održavanja okruglog stola „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“ je ujedno i 30. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute. Okrugli sto posvećujemo braniteljkama Domovine u svim sferama života, borkinjama, bolničarkama, doktoricama, novinarkama, logističarkama i svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos odbrani i očuvanju Bosne i Hercegovine. Simbolika mjesta održavanja naučne konferencije govori dovoljno sama za sebe. Naime, Kalesija je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je oslobođen nakon samo 12 dana okupacije i to 23. maja 1992. godine.

Trideset godina od međunarodnog priznanja nezavisnosti i suverenosti Republike Bosne i Hercegovine i dalje je neophodno multidisciplinarnim pristupom djelovati ka utvrđivanju i prezentiranju naučnih istina, te njegovanjem kulture sjećanja osnažiti kapacitete države Bosne i Hercegovine, kontinuirano štiteći njen integritet i suverenitet na cijeloj državnoj teritoriji. Jedan od načina jeste obrada i prezentiranje zasebnih tematskih pitanja kojima se prikazuje potpunija slika o događajima i procesima vezanim za ovaj period bosanskohercegovačke prošlosti, kao i valoriziranje uloge i značaja braniteljki i branitelja u borbi za njenu opstojnost.

(NKP.ba)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU