BZK “Preporod” iz Teočaka organizovao “Međureligijske edukativne susrete mladih”

Veoma bitni su saradnja i međureligijski dijalog između vjerskih zajednica, te je važno uvažavanje drugog i drugačijeg.

Rekao je ovo Enes Avdičević, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz Teočaka, govoreći o “Međureligijskim edukativnim susretima mladih”, koji su organizovani u ovoj lokalnoj zajednici od 17. do 20. avgusta ove godine, a sprovode se u okviru USAID-ovog projekta “Pro-budućnost”.

“Rađene su četiri radionice, a bilo je oko 100 učesnika iz četiri lokalne zajednice, Teočaka, Ugljevika, Lopara i Sapne. Fokus grupa su bili učenici srednjih škola i završnih razreda osnovnih škola. Govorili smo o različitostima kada je u pitanju religijski odnos, te imali predavače koji su eminentni stručnjaci”, istakao je Avdičević.

Prema njegovim riječima, jedno od predavanja je bilo i Huseina Hodžića, nekadašnjeg glavnog trebinjskog imama, koji je napravio čuda u ovom gradu na polju pomirenja, a koji je porijeklom iz Teočaka.

“On je svojim vlastitim primjerom i primjerima iz prakse govorio o procesu pomirenja u Trebinju, povratku i svemu ostalom. Takođe, govorili smo mladima o važnosti saradnje kada je u pitanju međureligijski dijalog i kada su u pitanju vjerske zajednice”, pojasnio je Avdičević.

Kako je kazao, više od 100 mladih slušalo je predavanja vjeroučitelja iz osnovnih i srednjih škola.

“Oni su govorili sa svoje pozicije važnosti uvažavanja drugog i drugačijeg. Ovo je jedan početak fine jeseni i nove školske godine za učenike iz naše četiri lokalne zajednice”, rekao je Avdičević.

On je naveo da je za 17. septembar dogovorena zajednička ekološka akcija mladih iz Teočaka, Sapne, Lopara i Ugljevika, i to povodom Svjetskog dana čišćenja.

“Mladi iz četiri lokalne zajednice će vlastitim primjerom još jednom pokazati da se i na polju ekologije može sarađivati, bez obzira na vjeru, različitost i ostalo”, naglasio je Avdičević.

Naveo je da je posebna pažnja posvećena kreiranju i predstavljanju Akcionog plana za unapređenje društvene povezanosti za period 2022-2024. godine.

“Ovo se sve čini sa ciljem poboljšanja komunikacije, razmjene iskustava i mišljenja između pripadnika različitih konfesija, mijenjajući svijest u shvatanju međureligijskih odnosa bez stereotipa i predrasuda s kojima smo svakodnevno okruženi”, zaključio je Avdičević u razgovoru za “Nezavisne novine”.*

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU