TuzlaDogovoren nastavak saradnje grada Tuzla i Udruženja Amica...

Dogovoren nastavak saradnje grada Tuzla i Udruženja Amica Educa – .

Na poziv predstavnica Udruženja Amica Educa, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, sa saradnicima posjetio je u petak, 13.1.2023. Udruženje Amica Educa. Predstavnice Udruženja upoznale su Lugavića sa aktivnostima i rezultatima rada, prije svega u oblasti psihosocijalne zaštite djece, mladih i odraslih, kao i na socioekonomskom osnaživanju marginaliziranih socijalnih grupa.

Vršilac dužnosti gradonačelnika upoznao je predstavnice Amica Educe sa projektima koje realizuje Grad Tuzla, a koji se tiču ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba, te aktivne politike zapošljavanja. Posebno je istakao podatak da su u 2022. godini iz budžeta Grada Tuzle, u okviru programa „Siguran start“, obezbjeđena sredstva za podršku novoosnovanim firmama u iznosu od 220,000 KM, te da 30%  korisnika sredstava dolazi iz reda mladih, dok je među 179 firmi koje su podržane, 74 vlasnica žena. Također, i kod korisnika sredstava Aktivnih mjera zapošljavanja, 40% je korisnica, tj. žena, na šta su predstavnice Amica Educe izrazile zadovoljstvo.

Na sastanku je dogovorena zajednička saradnja na ovom polju. Grad Tuzla kontinuirano sufinansira i projekat Amica Educe Porodično/psihološko savjetovalište koji je usmjeren na osnaživanje korisnika/ca s ciljem razvijanja unutarnjih snaga svakog pojedinca neophodnih za prevladavanje kriznih životnih situacija. Porodično/psihološko savjetovalište nudi i brojne aktivnosti koje imaju za cilj da preveniraju nepoželjna stanja pojedinaca, te poboljšaju psihičko i fizičko zdravlje, reduciraju i eliminiraju stres, poboljšaju kvalitetu slobodnog vremena i kvalitetu življenja općenito. Amica Educa je osnovana 1996. godine od strane grupe stručnjakinja u oblasti psihosocijalnog rada kao strana nevladina organizacija “Amica Schweiz”, a 1999.godine je registrovana kao lokalna organizacija sa sjedištem u Tuzli.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU