Friday, October 22, 2021
NaslovnicaTuzlaciIstaknuti TuzlaciDragiša Trifković - autor grba grada Tuzle

Dragiša Trifković – autor grba grada Tuzle

-

Dragiša Trifković, likovni umjetnik, rođen je u Tuzli 1912. godine.

U Tuzli je završio osnovnu i građevinsku školu, a od 1936. godine pohađa Državnu umjetničku školu u Beogradu, u klasi profesora Petra Palavićinija.

Slikanjem i vajanjem bavio se od najmlađih dana, u početku kod oca, a zatim kod kipara Franje Ledera. Početak Drugog svjetskog rata dočekuje u Tuzli, gdje sa bratom Boškom ilegalno radi u NOP-u, a zatim u Beogradu. Od 1944. godine radi u Propagandnom odsjeku za kulturu i umjetnost u Tuzli, koji su vodili akademski slikari Ismet Mujezinović i Vojo Dimitrijević, a tu su radili i akademski kipari Franjo Leder i Anto Matković.

Svoj radni vijek Dragiša Trifković provodi u Tuzli, gdje se pored vajarstva bavi i pedagoškim radom. Nakon otvaranja izložbenog paviljona u Tuzli (kasnije Međunarodna galerija portreta) bio je njegov prvi direktor. Sa ovog radnog mjesta odlazi u penziju. Pasionirani je kolekcionar različite foto – dokumentacije i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okoline. Ona mu je poslužila da napiše i izda pet knjiga „Tuzlanski vremeplov“, koje su štampane u prilično velikom tiražu.

Dragiša Trifković je autor je velikog broja vajarskih radova, reljefa, statua, poprsja, spomenika, bisti i plaketa. Izbijanje rata u Bosni i Hercegovini aprila 1992 dočekao je van Tuzle.

Dragiša Trifković
Dragiša Trifković - autor grba grada Tuzle 2

Uz posredovanje i pomoć Međunarodnog crvenog krsta vraća se u rodni grad. Po povratku kući nastavlja sa aktivnim radom. Godine 1996. sa tri vajarska rada, učestvuje na jubilarnoj likovnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine u Sarajevu i izložbama Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona 1996. i 1997.godine.

Za svoje dugogodišnje stvaralaštvo i aktivan rad na polju likovne umjetnosti, kulture i prosvjete dobitnik je velikog broja različitih društvenih priznanja i nagrada. Umro je u septembru 2000. godine u Tuzli.

Iza sebe je ostavio djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i istoriju Tuzle. Njegove skulpture i spomenici krasili su i krase mnoga mjesta istočne i sjeveroistočne Bosne, a skulpture SAMA i MAJKA SA DJETETOM, postale su prepoznatljivi tuzlanski simboli.

Izuzetnu vrijednost Tuzlacima je ostavio u svojim crtežima i reljefima stare Tuzle, a njegov Tuzlanski vremeplov u pet knjiga, još dugo će biti polazište i jedan od najvažnijih izvora za proučavanje prošlosti Tuzle.

Posebno je značajna činjenica, da je Dragiša Trifković autor grba grada Tuzle, u kome je sjedinio najznačajnije simbole iz historije grada.

  • “Tuzlanski vremeplov” plod je mog dugogodišnjeg skupljanja fotografija, crteža, razglednica i pisama koji se odnose na Tuzlu i okolinu od najstarijih dana do našeg vremena”, rekao je Trifković.

I, već u tim riječima, sadržane su osnove onoga što čini Trifkovićev plodonosan i postojan hod stazama prošlosti: sakupljačka strast, zanos umjetnika i predanost poštenog posmatrača.

“Tuzlanski vremeplov” tako čini nezaobilazno svjedočanstvo o ovom gradu i kraju, pisanom riječju, slikom, crtežom i dokumentom. Ali, istovremeno, to je rijedak primjer požrtvovanosti, ljubavi i riješenosti jednog čovjeka da se ostavi trag, progovori o jednom mjestu i vremenu, prikupi, pribilježi i otrgne od zaborava dio onog što čini prošlost, baštinu i tradiciju ovog podneblja i čovjeka u njemu.

Dugogodišnje bavljenje ovim poslom, shvaćenim kao poziv, predan rad i istraživanje, traganje za izgubljenim i sakupljanje naoko beznačajnih pojedinosti, Trifković uspijeva da poveže u skladan, razumljiv i čitljiv slijed, što ovoj knjizi daje atribute nezaobilaznog priručnika, dobre, dokumentarističke literature i svježeg, zanimljivog štiva.

Jedan redak autorovih napomena glasi: “U svom stvaralaštvu inspiraciju za rad nalazim upravo u obilju prikupljenih materijala iz prošlosti koji se pretežno odnosi na borbu radnika – za život dostojan čovjeka”. Korak u prošlost Dragiše Trifkovića i nije drugo do vlastiti pokušaj tog i takvog življenja. “Tuzlanski vremeplov” zato je iskrena i dobra knjiga, a njen autor ne samo vajar, skulptor i slikar.

Dragiša Trifković je svakako osoba koja je bitna za historiju grada Tuzle i zbog toga je važno da ga se sjećamo.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Dječiji festival ‘Vezeni most’ otvoren u Tuzli

Međunarodni dječji festival "Vezeni most" danas je počeo u Tuzli, a u naredna tri dana publika će imati priliku uživati u bogatom programskom sadržaju. -...