VijestiEnergijska efikasnost u fokusu novog ciklusa saradnje Vlade...

Energijska efikasnost u fokusu novog ciklusa saradnje Vlade TK i UNDP-a (VIDEO)

Memorandumom o razumijevanju između Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP), koji je danas potpisan u Tuzli, stvoreni su preduvjeti za saradnju ovih institucija s fokusom na energijsku efikasnost u narednom petogodišnjem ciklusu.

Memorandum kojeg su potpisali premijer TK Kadrija Hodžić i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kao primarni cilj ima poboljšanje efikasnosti razvojnih napora, te da odredi okvir i olakša saradnju u područjima održivog i inkluzivnog razvoja, uprave i vladavine prava i pružanja javnih usluga.

Današnjom prezentacijom Programa energetske obnove obuhvaćeno je 408 zgrada javne namjene u nadležnosti TK, a već su započete određene aktivnosti.

Više od 80 posto objekata od navedenog broja su osnovne, srednje škole i fakulteti, jedan dio se odnosi na sudove i zdravstvene ustanove, a projekat energijske obnove podrazumijeva sredstva za zagrijavanje i za rasvjetu.

-Vlada TK ulazi u sasvim novu fazu razvoja i saradnje sa UNDP-om. To podrazumijeva dva jedinstvena programa u BiH. Jedan smo danas prezentirali i radi se o energijskoj obnovi objekata javne namjene u TK, a drugi je dekarbonizacija stambenog fonda u TK – izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić.

Prvim programom se rješava 408 javnih zgrada, koje su stare 40 do 50 godina, a premijer TK ističe da ovaj projekt podrazumijeva velike uštede za TK.

-Imamo ogromne probleme s grijanjem termoizolacijom, prokišnavanjem. Na ovaj način šest i po miliona koje smo do sada davali za energetsko zbrinjavanje ovih zgrada smanjujemo za 2.8 miliona KM godišnje – ističe Hodžić.

Ovim projektima se stupa u novu eru dekarbonizacije i zelene ekonomije te je ovo, podvukao je Hodžić, iskorak prema trendovima EU.

UNDP će pružiti tehničku podršku u izvođenju radova na 35 javnih zgrada u TK.

Projektne aktivnosti će doprinijeti provedbi UNDP-ovih klimatskih obećanja u BiH i ispunjavanju ambicioznijih ciljeva nacionalno utvrđenih doprinosa (NDC), kazao je zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov.

Smatra da je pored zaštite okoline i dekarbonizacije ovo dobra poslovna prilika. Naglasio je da će se kroz 4 do 5 godina sva uložena sredstva vratiti kroz uštede na energetskim računima i uštedama energije. Napomenuo je da ovaj projekat ima posebne benefite kada je u pitanju zdravstvani sistem.

Direktor CRP-a Edin Zahirović mišljenja je da je ogroman potencijal mjera koje su danas predložene.

Na objektima koji će biti predmet ovog projekta zastarjele su toplotne izolacije, stolarija je u lošem stanju, neefikasni sitemi grijanja. U strukturi mjera ovog projekta najznačajnije su, ističe Zahirović, mjere toplotne izolacije vanjskih zidova i zamjena stolarije.

Cilj projekta je doprinijeti kreiranju povoljnog okruženja za investicije u BiH u okviru kojeg je projektna komponenta povećanja mjera energijske efikasnosti u TK kroz ostvarivanje značajnih energijskih i finansijskih ušteda.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU