Evo koliko Poreznoj upravi FBiH duguju premijerligaši, dug Slobode milionski

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je pregled poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada više od 50.000 KM zaključno s 31. decembrom prošle godine, prenosi “Faktor“.

Među dužnicima su i mnogobrojni sportski kolektivi, uključujući i one koji igraju fudbalsku Premijer ligu Bosne i Hercegovine i niže lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Ukupne obaveze sarajevskog Željezničara na kraju prošle godine iznosile su 3,7 miliona KM. Glavnica duga kluba s Grbavice iznosi 2,3 miliona KM, a preostalih 1,4 miliona KM odnosi se na kamatu.

Iza Željezničara je Sloboda od koje PUFBiH potražuje ukupno 3,3 miliona KM (glavnica 2,3 miliona KM + kamata 935.000 KM). Sedmocifren iznos poreznih obaveza ima i Zrinjski. Ukupan dug Mostaraca je 1,1 milion KM, od čega se 752.000 KM odnosi na glavnicu, a ostatak na kamatu.

Obaveze Fudbalskog kluba Sarajevo teške su 379.000 KM, a 365.000 KM je glavnica duga. Dug NK Široki Brijeg je 243.000 KM, a 235.000 KM otpada na glavnicu. I mostarski Velež je na nepopularnoj listi sa neizmirenim obavezama u visini od 122.000 KM.

Bivši premijerligaš, a sada trećeligaš, zenički Čelik rekorder je visini neizmirenih obaveza, s obzirom na to da je klub s Bilinog polja dužan 6,1 milion KM. Glavnica duga je 3,8 miliona KM, a kamata 2,3 miliona KM.

Vlada FBiH je krajem prošle godine produžila rok sportskim kolektivima za otplatu duga prema PUFBiH do juna 2023. godine. Vlada je na zahtjev klubova zadužila Porezna uprava FBiH (PUFBiH) da do 30. juna naredne godine odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih pandemijom.

Vlada je PUFBiH zadužila i da putem svojih kantonalnih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uvjeta za dobijanje takmičarskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija.

tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU