TuzlaFokus Ureda za borbu protiv korupcije TK usmjeren...

Fokus Ureda za borbu protiv korupcije TK usmjeren na formiranje registra – .

Vlada TK je danas prihvatila informaciju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom o provođenju Zakona o prijavljivanju porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. Samom informacijom Ured je prezentirao aktivnosti koje su provedene od momenta stupanja Zakona na snagu zaključno sa podnošenjem informacije sa jedne strane, te konkretne podatke kojima Ured raspolaže u pogledu implementacije Zakona, sa druge.

U saradnji sa kantonalnim ministarstvima te gradskim/općinskim vijećima Ured je sačinio popis institucija u kojima se obavljaju javne funkcije te u konačnici utvrdio postojanje 315 institucija, a do momenta podnošenja informacije dostavljeno je ukupno 498 prijava nosilaca javnih funkcija. Bitno je napomenuti da se radi o kontinuiranoj obavezi navedenih institucija odnosno osoba u čijem opisu poslova je dostava navedenih podataka.

Treba istaći da je većina institucija počela sa implementacijom Zakona, odnosno izvršila svoju primarnu obavezu usklađivanja svojih općih akata na način kako to Zakon nalaže, ali da je značajan i broj institucija koji svoju obavezu još uvijek nisu izvršili. Ured je u ovom momentu u cjelosti fokusiran na izradu registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini koji će kao takvi biti javni i dostupni građanima Tuzlanskog kantona.

Ured će svakako u skladu sa kadrovskim i tehničkim kapacitetima , izvršiti detaljnu analizu samog zakona a uzevši u obzir probleme sa kojim se Ured susreće pri njegovoj praktičnoj primjeni te navedenu analizu uključiti u narednu informaciju koju će dostaviti Vladi a sve sa ciljem efikasnije primjene i provedbe Zakona, saopćeno je iz Službe za informisanje Vlade TK.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU