TuzlaGrađani razgovarali o zagađenju i mogućnostima energetski efikasnijeg...

Građani razgovarali o zagađenju i mogućnostima energetski efikasnijeg grijanja – .

U Kući solidarnosti u Lipnici sinoć je održan zbor građana o zagađenju zraka i troškovima grijanja koji je organiziralo udruženje građana Front slobode iz Tuzle. Uz građane, zboru je prisustvovala i eksperica za ekologiju i energiju Džemila Agić koja je odgovarala na pitanja učesnika.

Na zboru je istaknuto kako uskoro slijedi donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije Federacije BiH koji će omogućiti građanima postavljanje malih solarnih elektrana na krovove kuća. Grad Tuzla, Tuzlanski kanton i Federacija BiH su najavili mogućnost subvencioniranja izgradnje ovih elektrana.

Posebna pogodnost za građane jeste što će moći proizvoditi svoju električnu energiju i razmjenjivati je s elektroprivredom bez naknade. Energija proizvedena danju i ljeti bi se onda koristila za zagrijavanje noću i zimi. Ovime bi građani, uz subvencije i pravovremenu investiciju u izolaciju i toplotne pumpe, mogli imati gotovo besplatno grijanje.

Adi Tanović iz Fronta slobode je otvarajući zbor predstavio mještanima rezultate ankete koju je Front slobode proveo u Lipnici. Prema ovoj anketi čak 97 posto mještana Lipnice smatra kako je zrak zagađen. Mještani smatraju da žive u dovoljno toplim kućama, ali je za njih 70 posto grijanje preskupo. Većina stanovnika Lipnice loži drva ili ugalj, a čak 83 posto mještana je u posljednjih 5 godina provelo neke od mjera energetske efikasnosti poput postavljanja izolacije ili promjene stolarije.

Lipnica je tradicionalno rudarsko naselje i mještani su istakli kako imaju povjerenja u ugalj i njegovu moć zagrijavanja. Zanimalo ih je koliko zapravo pelet i toplotne pumpe mogu zagrijati kuće. Prelazak na druge energente je posebno bitan jer je spaljivanje uglja u Termoelektrani Tuzla i kućnim ložištima glavni izvor zagađenja zraka sumpor dioksidom i sitnim česticama koje doseže alarmantne razine u Tuzli te dovode do smrtonosnih posljedica.

Gospođa Agić je istakla sve prednosti toplotnih pumpi kao metoda zagrijavanja, ali ako su kuće dobro izolovane. Naime, toplotne pumpe mogu dobro zagrijati izolovane kuće i uz to smanjiti račune za zagrijavanje do 80 posto te su jeftinije od bilo kojeg drugog metoda zagrijavanja.

Istaknuto je kako je ugradnja toplotnih pumpi skupa, ali da postoje gradske i kantonalne subvencije te povoljni krediti za izolovanje kuća te ugradnju toplotnih pumpi tako da ugradnja može proći što bezbolnije s financijske strane i isplatiti samu sebe. I bez toplotnih pumpi, izolacija stropa kuća koja ima vijek trajanja od oko 25 godina isplati samu sebe za oko 2 godine kroz smanjenje računa za grijanje.

Govoreći o prednostima izolacije i ušteda energije, gospođa Agić je iznijela neke zanimljive podatke. Tako na primjer 5 cm kamene vune ima izolatorna svojstva koliko i 2.5 metra armiranog betona, a 10 LED sijalica ima potrošnju kao 1 obična sijalica sa žarnom niti.

Uz mjere energetske efikasnosti, utopljavanje kuća, štednju energije i prelaske na efikasne metode zagrijavanja iz obnovljivih izvora svi zajedno na kraju možemo doći do čistog zraka u našim sredinama. Energiju trebamo štediti prije svega zbog nas samih i naših računa, a u energetsku efikasnost trebamo ulagati na vrijeme, kad možemo i koliko možemo jedan je od zaključka zbora.

Građani su pokazali interes za mjerama energetske efikasnosti, izolacijom kuća i prelaskom na obnovljive izvore energije, zbog okoliša, ali prije svega zbog velikih ušteda i svojih računa za energiju. Iz Fronta slobode su mještanima podijelili kao simboličan poklon LED sijalice te ponudili pomoć u pripremi dokumentacije za prijavu na subvencije.

U narednom periodu Front slobode namjerava nastaviti organizirati zborove građana u mjesnim zajednicama i razgovarati o najaktualnijim problemima lokalnih zajednica.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU