Halilagić i Omerović posjetili Tehnološki centar u Gračanici – .

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović posjetili su danas Mješovitu srednju školu u Gračanici u kojoj je završena prva faza opremanja Tehnološkog centra.

Riječ je o primjeru dobre prakse i uspješne saradnje menadžmenta škole, resornog ministarstva i Vlade TK, lokalne zajednice, privrednika i OeAD-GmbH – Agencije za obrazovanje i internacionalizaciju iz Austrije u cilju unaprjeđenja obrazovnog procesa učenika mašinske i elektro struke, saopćeno je iz Vlade TK.

Oduševljen onim što je ovom prilikom prezentovano, Halilagić je naglasio da je to model koji treba implementirati u svim većim sredinama na području TK.

– Mi kao Vlada nakon ove prezentacije smo itekako zainteresovani da damo puno veću podršku ovakvom projektu. Veoma je važno da je jedna vrsta saradnje privrede, odnosno, realnog sektora i s druge strane institucija obrazovanja, same škole, dovela do ovog projekta koji će sigurno biti podržan od strane Vlade TK ali koji vjerovatno treba da bude model kako i na koji način treba da kreiramo kadrove koji će biti  adekvatan odgovor u smislu potreba tržišta – kazao je Halilagić.

Tehnološki centar će se zasnivati na korištenju dobro osmišljene savremene i edukativne opreme, na razvoju metoda i stalnom podizanju znanja i kompetencija nastavnog osoblja, te na planskom i kontinuiranom organizovanju susreta privrednika, uspješnih majstora i inženjera iz prakse sa nastavnim osobljem i učenicima.

Omerović ističe da projekt potiče od gračaničkih privrednika.

– Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada TK su ovo podržali i to ćemo nastaviti i dalje činiti ali također ovo hvale i naši međunarodni partneri. Smatraju da je ovo pravi oblik jer kada imamo osposobljenu stručnu radnu snagu lakše će biti investitorima da pronađu radnike koji će raditi u proizvodnji – rekao je.

Naglašava da Vlada i resorno ministarstvo trenutno rade nekoliko projekata koji imaju za cilj jačanje stručnog obrazovanja.

– Tu su, pored izmjena nastavnih planova i programa za srednje i stručne tehničke škole, i opremanje škola tehnološkim centrima koji trebaju da budu tranzitna faza gdje će se učenici pripremati da u privrednim subjektima rade praksu a kasnije da mogu aplicirati na tržište rada – naveo je  Omerović.

Austrijska izaslanica za obrazovanje Viktorija Kuzmits, čija je Agencija radila  na projektu u vezi sa standardizacijom procesa rada koordinatora praktične nastave u  Mješovitoj srednjoj školi u Gračanici, oduševljena je onim što je škola uspjela uraditi u godini dana.

– Vidjela sam koliko je velika motivacija i da oni rade sve najbolje za učenike. Da je nastava usklađena sa potrebama tržišta rada i to je  stvarno bitno. Investicija u obrazovanje je investicija u budućnost i to su oni primijetili – kazala je Kuzmits.

Do sada je, naglasio je Direktor JU MŠS Gračanica Midhat Beganović da je u opremanje  do sada uloženo oko 180.000 KM. Izrazio je nadu da će zahvaljujući zajedničkim naporima Vlade TK, lokalne zajednice i privrednika početkom naredne školske godine otvoriti Tehnološki centar.


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU