Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da ne voze pod uticajem alkohola!

iz bihamk-a apeluju na vozače da ne voze pod uticajem alkohola!

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) mole vozače da danas, a posebno večeras u novogodišnjoj noći, ne voze automobile ukoliko su konzumirali alkohol.

 

  •  “Mislite na vaš život i život ostalih učesnika u saobraćaju. Ukoliko vozite budite maksimalno oprezni i obavezno držite odstojanje između vozila”, navode iz BIHAMK-a.

Izbor je tvoj. Ukoliko vožnju ne možete obaviti bezbjedno, razmislite o alternativnim načinima prijevoza. Stanje sigurnosti saobraćaja na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Europi.
Svjedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nezgoda koje za posljedicu imaju smrtnost ili teže povrijeđivanje učesnika u saobraćaju. Statistike pokazuju da ljudski faktor ima direktan uticaj na 90% saobraćajnih nezgoda. Iz

tog razloga, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) pokreće kampanju pod nazivom „Ko te vozi kući?“ koja ima za cilj podizanje nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti, sa naglaskom na glavne faktore rizika koji mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda sa teškim i smrtnim posljedicama. Ovom kampanjom želimo skrenuti pažnju na teme važne za cestovnu sigurnost kao što su vožnja u alkoholiziranom stanju, nakon uzimanja opojnih supstanci, korištenje mobitela tokom vožnje, brzini vožnje ili vožnje ukoliko se osjećate umorno. 1 od 5 saobraćajnih nezgoda je uzrokovana vožnjom u alkoholiziranom stanju, dok je 1 od 3 smrtna slučaja na cestama povezana sa brzinom vožnje.
Pored toga ometana vožnja može dovesti do smrtonosnih nezgoda, od kojih bi se većina mogla izbjeći.

iz bihamk-a apeluju na vozače da ne voze pod uticajem alkohola!

BIHAMK apeluje na sve vozače na poštivanje saobraćajna pravila, da prilagode vožnju uslovima na cesti, ne voze u alkoholiziranom stanju, ne koriste mobilne uređaje tokom vožnje, niti da voze umorni zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. „Ko te vozi kući ?“. Izbor je tvoj.

Ukoliko vožnju ne možete obaviti bezbjedno, razmislite o alternativnim načinima prijevoza.

 

(VaseVijesti/ nkp.ba)

www.nkp.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU