TuzlaIzrečene zatvorske kazne u slučaju lažne pljačke poštara...

Izrečene zatvorske kazne u slučaju lažne pljačke poštara u Tuzli

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu osuđujuću presudu u krivičnom predmetu protiv poštara JP „BH Pošta“.

U događaju iz aprila ove godine poštar i njegov pomagač su imali razrađen plan o pljački, u kojem je poštar, kako se navodi u presudi, u isceniranom fizičkom obračunu dobio i udarac u tijelo.

Prema presudi Suad A. (27), uposlenik BH Pošte je  i Eldara G. (24), oba iz Tuzle, zbog krivičnog djela pronevjere u službi, odnosno inscenirane pljačke u tuzlanskom naselju Solina osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od po jedne godine i šest mjeseci, u koju će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 06.04.2022. godine pa do 29.07.2022.godine.

Presudom se od Eldara G. oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1.000,00 KM, koja novčana sredstva će se nakon pravosnažnosti presude vratiti oštećenom JP „BH Pošta“ doo Sarajevo, Centar pošta Tuzla.

Optuženi se obavezuju da oštećenom JP „BH Pošta“ doo Sarajevo, Centar pošta Tuzla solidarno isplate iznos od 19.545,00 KM, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude

U presudi se navodi da A.S. prvostepeno osuđeni dana 06. 04. 2022. godine oko 12,00 sati u Tuzli, u Novom naselju, blok B, broj 63, svjestan da novac, koji mu je povjeren u službi, prisvaja kako bi sebi i drugome pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu preko 10.000,00 KM, što je htio, te da he dogovorio sa G. E. da mu pomogne u učinjenju i prikrivanju krivičnog djela, tako što će zajedno inscenirati da je novac oduzet uslijed počinjenja krivičnog djela razbojništva od strane
nepoznatog učinitelja.

G. E je pristajući na dogovor, sa umišljajem pomogao A. S. u učinjenju krivičnog djela pronevjere u službi, tako što je,  kao prvo, u večernjim satima dana 05.04.2022. godine, u dogovoru sa A., iznajmio putničko vozilo marke BMW, kao sredstvo učinjenja krivičnog djela, a potom, svjestan da po prethodnom dogovoru prikriva krivično djelo, tragove i predmete krivičnog djela, što je i htio – naprijed navedenim vozilom došao u Novo Naselje, da bi, kada je A.S ušao u ulaz stambene zgrade na broju 63, blok B, u Novom naselju, G. E, ušao u isti ulaz sa kačketom i medicinskom maskom na licu, a potom, da bi fingiranom razbojništvu pridružio primjenu sile, udario A. zatvorenom šakom u predjelu nosa, a potom je po dogovoru preuzeo poštarsku torbu koju je A. spustio kraj sebe, u kojoj se, između ostalog, nalazio novac u iznosu od 20.545,00 KM, a zatim se vozilom udaljio sa mjesta događaja.

Na taj način su za sebe prisvojili novac u iznosu od 20.545,00 KM, za koji iznos su oštetili JP BH Pošta Tuzla.

Presuda je donesena 29. jula 2022. godine, dok je u skladu sa Uputstvom za anonimizaciju sudskih odluka, donesenom na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovin, tekst prvostepene presude donesene u krivičnom predmetu korupcije objavljen 23. septembra 2022. godine. /Tuzlainfo/

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU