TuzlaKampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“...

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ počinje 25. novembra – .

Od 25. novembra kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama do Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. decembra ”Vive Žene” će biti dio globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Kampanja je poziv pojedincima i grupama da se eliminišu svi oblici rodno zasnovanog nasilja.

– Udruženje građana “Vive Žene”, svake godine, različitim aktivnostima, obilježava kampanju 16. dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja ali i unaprijeđenje rada u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, posebno u dijelu suradnje institucija, nivoa vlasti i NVO sektora koji se bavi ovom temom, izjavila je na današnjoj press konferenciji Danijela Hurememović, voditeljica sigurne kuće Udruženja građana “Vive Žene”.

Udruženje građana “Vive Žene” tokom ovogodišnje kampanje posebno želi naglasiti važnost podizanja svijesti na svim nivoima, kako kod žrtava nasilja, tako i kod profesionalaca, donosioca zakona, odluka, ali i građana.  Informiranost i razumijevanje nasilja u porodici, posebno o posljedicama nasilja je u fokusu podizanja svijesti, posebno zbog slučajeva femicida koji su se nedavno desili.

 

– Prema nezvaničnim podacima u periodu od 2015. do 2020. godine ubijeno je 56 žena, 2019. ubijeno je 12 žena, dok je tokom 2022. godine ubijeno bar osam žena. U najvećem broju počinioci su bračni ili vanbračni partneri. S tim ciljem u okviru ovogodišnje kampanje sa svim korisnicama psiho-socijalnog programa U.G. “Vive Žene” će realizirati edukativne radionice s ciljem informiranja i ohrabrivanja da nasilje prijave nadležnim institucijama, dodala je Huremović.

Konferencija za novinare bila je i prilika da se više govori o temi rodno zasnovanog nasilja, posebno o saradnji različitih nivoa vlasti, institucija i nevladinih organizacija.

Edin Šestan, pomoćnik ministra, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

 

Vildana Pjević, socijalna radnica u Javnoj stanovi Centar za socijalni rad Srebrenik.

 

Također, “Vive Žene” su iskoristile danas priliku da apeluju na sve subjekte zaštite, institucije, koji su prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici obavezni da pruže pomoć i podršku žrtvama nasilja u pododici, da u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzmu sve mjere i radnje koje će osigurati potpunu zaštitu žrtve nasilja. Kod prijave nasilja u porodici a u cilju osiguranja potpune zaštite žrtve, posebno naglašavamo važnost da se za svaki prijavljeni slučaj nasilja uradi i detaljna procjena rizika za žrtvu od težih oblika nasilja ili femicida.

Ključne aktivnosti kampanje su:

25.11. u 12 sati “Mirna šetnja – posljednji ispraćaj za sve žrtve femicida” – Trg slobode – muzička škola
29.11. u 10 sati – u suradnji sa Misijom OSCE- a, Debata “:“Žrtve nasilja – u središtu institucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje ”
30.11. Trening “Ravnopravnost spolova” za korisnice i korisnike psihosocijalnog programa u zajednici
06. i 08. 11. Edukativni čas za studente i studentice Filozofskog fakulteta, Univerzitetata u Tuzli, Odsjek psihologija i Odsjek pedagogija
09.12. – Okrugli stol u povodu “Međunarodnog dana ljudskih prava”

Udruženju građana “Vive Žene” u toku 2022.g. za pomoć i podršku se obratilo  250 osoba a u Sigurnu kuću su smještene 93 osobe, od toga 50 odraslih ženskih osoba i 43 djece. /S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU