KalesijaKonačno imenovana nova vlada u TK, Kalesija uprkos...

Konačno imenovana nova vlada u TK, Kalesija uprkos tradicionalnim sukobima u SDA dobila ministarsku poziciju/ Fadil Alić ministar za rad i socijalnu politiku

konačno imenovana nova vlada u tk, kalesija uprkos tradicionalnim sukobima u sda dobila ministarsku poziciju/ fadil alić ministar za rad i socijalnu politiku

Pet mjeseci od održavanja općih izbora u Tuzlanskom kantonu je konačno imenovana nova kantonalna vlada koju predvodi premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA). Ovo mu je drugi mandat, s obzirom da se na funkciji premijera nalazio i u sada već bivšem sazivu izvršne vlasti.

Nakon općih izbora u Tuzlanskom kantonu je iskristalisana nova skupštinska većina u kojoj se pored SDA nalaze još i Demokratska fronta (DF) te dva zastupnika koji su se do prije nekoliko dana nalazili u Stranci za BiH (SBiH), ali su je napustili. Shodno stranačkim kapacitetima SDA-u uz premijersku poziciju pripada i osam ministarstva, DF-u tri, a jedno dvojci iz ranijeg tabora SBiH.

Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona imenovan je na današnjoj hitnoj sjednici kantonalne skupštine, sa 20 glasova za. Zanimljivo je da je iz aktuelne skupštinske većine suzdržan bio SDA-ov zastupnik Jakub Suljkanović, kao i član Socijaldemokrata BiH Husein Tokić.

Tokić je iz stranke koja ima potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju sa SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona. On je za skupštinskom govornicom kazao da Socijaldemorkate BiH neće podržati izbor novog saziva kantonalne vlade, odnosno premijera i ministre.

Inače, prije imenovanja novog saziva vlade, opozicija je napustila sjednicu Skupštine TK, nakon što predsjedavajući tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović nije dozvolio polusatnu pauzu koju je tražila Lejla Đerzić-Ćebić, zastupnica PDA.

Kada je riječ o kadrovima SDA, nakon polaganja zakletve, zvanično ministar unutrašnjih poslova ostaje Hajrudin Mehanović iz Gradačca, ministar privrede i dalje će biti Edin Duraković, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, dok će Ministarstvo finansija nastaviti voditi Suad Mustajbašić.

  • Na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku nalazi se Fadil Alić iz Kalesije.
  • O ovoj temi pogledajte više na linku ispod, jer je ovo imenovanje izazvalo nove, ali svakako ne neočekivane, ko zna po redu turnulencije unutar SDA Kalesija.

Ministarstvo za boračka pitanja predvodi Senada Dizdarević. Nova ministrica zdravstva je Duška Bećirović, a poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović.

Iz Demokratske fronte ministrica pravosuđa je Nataša Marošević, ministar za kulturu, sport i mlade je Damir Gazdić, a trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović. Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice iz prošlog saziva zadržala je Anela Ajšić, koja je napustila SBiH, ali ima podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio skupštinske većine.

Ponovno imenovani premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u svom ekspozeu je istaknuo 15 mjera za četverogodišnji mandat, uz onih deset koje će biti implementirane u ovoj godini.

“Početak izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, uspostava Centra urgentne medicine pri UKC-u Tuzla, energetska efikasnost/utopljavanje 200 javnih objekata na području TK, rekonstrukcija zgrade Vlade TK, izgradnja prvih kilometara brze ceste/autoceste na području TK te modernizacija postojećih magistralnih/regionalnih pravaca. Elektrifikacija glavnih željezničkih pruga na području TK, cargo saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Tuzla, završetak sanacije brane i započinjanje aktivnosti na čišćenju i zaštiti hidroakomulacije Modrac”, dugoročne su mjere koje je Halilagić naveo u svom ekspozeu te nastavio:

foto: a. k./klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

“Formiranje naučno-tehnoloških parkova u Tuzli i Živinicama, regulacija korita rijeka Spreče i Tinje, izgradnja objekata predškolskog obrazovanja u Sapni i Teočaku, izgradnja objekta Policijske uprave Živinice, izgradnja objekta Policijske uprave Tuzla (zgrada tužilaštva), izgradnja objekta Općinskog Suda u Lukavcu te izrada socijalne karte i populacijske politike Tuzlanskog kantona.”

Kada je riječ o projektima koji će biti realizirani u ovoj godini, novoizabrani premijer TK je između ostalog naveo pokretanje procedure za nabavku mobilnog mamografa, ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, pokretanje procedure za uređenje akušerske klinike u UKC-u Tuzla, materijalno-tehničko i kadrovskog jačanje Uprave policije, isplatu naknade porodiljama od po 996 KM, jednokratnu pomoć penzionerima od po 100 KM te besplatne udžbenike za sve osnovce.

Tu su još i otvaranje i puštanje u funkciju Centra za autizam te Muzičke škole Čestmir Dušek u Tuzli, treći gate i parking na Međunarodnom aerodromu Tuzla, poboljšanje statusa boračke populacije, usklađivanje zakona i uvođenje u pravo na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih boraca, maturalni poklon za uspješan kraj i novi početak, odnosno jednokratna novčana pomoć maturantima radi pripreme za maturu, ulaganja u nauku i slično.

Tokom svom obraćanja skupštinskim zastupnicima, Halilagić je podsjetio da su u posljednjih 12 godina održana tri izborna ciklusa za Skupštinu Tuzlanskog kantona, ali je nažalost, zbog političke nestabilnosti u kantonu imenovano sedam vlada. Po prvi put, kako je kazao, u navedenom periodu Tuzlanski kanton ima vladu kontinuiteta.

“Kontinuitet je volja birača, a mi je doživljavamo kao izraz zahvalnosti za učinjeno, ali i obavezu da nastavimo u kontinuitetu kreirati povoljan ambijent za dostojanstvo života u Tuzlanskom kantonu. U kontinuitetu ćemo nastaviti kreirati i provoditi politike zadržavanja stanovništva koje će rezultirati usporavanjem i zaustavljanjem trendova odlaska stanovništva a posebno mladih, dodatno ćemo osnažiti politike za poboljšanje statusa boračke populacije, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, policiji i poticanju poljoprivrede”, kazao je Halilagić.

Dodao je da nikada neće izgubiti fokus i prestati brinuti o razvoju manje razvijenih općina, svjesni važnosti ravnomjernog razvoja za kvalitet života i sigurnost građana Tuzlanskog kantona.

“Ponosni na postignuća naših privrednika i svjesni da je privreda generator novih vrijednosti, novih radnih mjesta, novih inovacija u svim područjima, a posebno u savremenim područjima digitalne transformacije i zelene tranzicije, nastavit ćemo donositi politike poboljšanja poslovnog ambijenta i uvećavati sredstva za podršku razvojnim programima poslovnih subjekata”, naveo je novoizabrani premijer.

U kontinuitetu će, kako je nastavio, djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost.

“Sve što radimo, znat će se i nikada za naše djelovanje ili nedjelovanje nećemo činiti druge odgovornim. Nastavit ćemo štiti i provoditi principe socijalne kohezije, solidarnosti i ravnopravnosti. I na kraju želim da sa ovog mjesta pošaljem jasnu i nedvosmislenu poruku vama ovdje prisutnima, građanima i građankama Tuzlanskog kantona da ćemo u kontinuitetu činiti sve što je do Vlade da promijenimo život građana na bolje, da Tuzlanski kanton učinimo boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i buduće generacije željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju”, zaključio je Halilagić.

Halilagić je najmlađi premijer Tuzlanskog kantona, a na tu veoma važnu poziciju prvi put je imenovan u februaru prošle godine. Tada je svoj rad fokusirao na 18 prioriteta, a sve zacrtane projekte s okončanjem mandata je i realizirao.

(Klix/ NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU