TuzlaMještani Kule i Jale već odbacili ugalj –

Mještani Kule i Jale već odbacili ugalj –

Mještani Kule i Jale svjesni su kako je ugalj opasan i štetan izvor topline te ga više ne žele u svojim domovima. Prema rezultatima ankete koju je udruženje građana Front slobode provelo u ovim mjesnim zajednicama, velika većina mještana već je odbacila korištenje uglja kao energenta.

U anketi se 100 posto mještana se slaže kako je zrak zagađen, a 68 posto njih za to krivi spaljivanje uglja u kućnim ložištima. Zbog toga, samo 5 posto mještana i dalje koristi ugalj za zagrijavanje svojih domova, dok ostali mještani imaju centralno grijanje ili za zagrijavanje koriste drva, pelet i električnu energiju.

O svemu ovome bilo je riječi na zboru građana koji je Front slobode organizirao u utorak 28. februara u ovim mjesnim zajednicama. Okupljeni građani su na zboru koji je održan u prostorijama MZ Kula razgovarali o temama energije, zagrijavanja i zagađenja.

Uz izlaganje dr.sc. Džemile Agić o metodama smanjenja potrošnje energije, opasnostima zagađenog zraka i subvencijama za napuštanje uglja kao energenta, mještanu su imali priliku razgovarati i sa mr.sc. Suljom Sarićem, tehničkim direktorom Centralnog grijanja Tuzla koji je izložio planove ovog javnog preduzeća za nastavkom toplifikacije mjesnih zajednica Kula i Jala.

Na kraju zbora građani su izrazili nezadovoljstvo dosadašnjom komunikacijom sa Centralnim grijanjem i predložili da gradska uprava i Centralno grijanje izrade i objave izvještaj koje su sve mjesne zajednice toplificirane u prethodnoj godini te koliko je novca potrošeno za tu namjenu.

Front slobode i u narednim mjesecima planira nastaviti organzirati zborove u mjesnim zajednicama na području Tuzle o problemima koji opterećavaju građane.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU