Neralna slika brojnog stanja životinja, samo dvije općine imaju uređena stočna groblja –

U Izvještaja o zdravstvenom stanju životinja i radu veterinarskih organizacija na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, koji je danas usvojila Vlada TK, navodi se da su tokom protekle godine nastavljeni procesi označavanja goveda, ovaca, koza i svinja na Kantonu.

Tako je obilježeno 5.923 goveda različite starosne dobi, 43.771 ovaca, 138 koza i 433 svinje.

U 2022 godini na području Kantona su vakcinisane ukupno 48.304 ovce. Razlog za ovoliko veliki broj vakcinisanih ovaca je taj što je Ured za veterinarstvo BiH nakon dvije godine nevakcinisanja ovaca uspio obezbjediti vakcine i sredstva za provedbu ove mjere i odobrio vakcinaciju svih nevakcinisanih ovaca ne uzimajući u obzir starost životinja. Kada je u pitanju broj životinja obilježenih na području kantona, u Izvještaju se konstatuje da i dalje imamo nerealnu sliku brojnog stanja životinja, a razlog takvog stanja je nerazduživanje dokumentacije za ona grla koja su zaklana ili prodata na druga imanja i na druge kantone.

Kada je u pitanju osjemenjavanje, može se zaključiti da se u većini slučajeva prakticira umjetna oplodnja što bi za posljedicu trebalo da ima dobru selekciju, bolje pasminske osobine, kvalitetniji podmladak za remont stada kao i prevenciju širenja zaraznih spolno prenosivih bolesti.

S druge strane, i dalje je prisutan problem neškodljivog odlaganja nus proizvoda životinjskog porijekla i animalnog otpada kao i problematika oko određivanja lokacije za eutanaziju zaraženih životinja.

Iako je ovo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK sufinansiralo uređenje stočnih grobalja, samo četiri lokalne zajednice imaju određene lokacije za tu namjenu, od čega su jedino Kalesija i Sapna realizirale projekat, te stočna groblja doveli u funkciju.


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU