Područnoj školi „Stari Đurđevik“ uručen energijski certifikat –

Svečanosti uručivanja energijskog certifikata u područnoj školi „Stari Đurđevik“ prisustvovali su danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović. Kruna je to realizovanog projekta energijske efikasnosti koji su zajedničkim snagama proveli Caritas Švicarske, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK.

Izrazivši zadovoljstvo što je projekat u potpunosti priveden kraju ministar Omerović je kazao da je resorno Ministarstvo kao i Vlada TK opredijeljena da sa drugim partnerima rješavaju probleme zagrijavanja u  svim školama na području TK. „Ovo je jedan model, postoje i drugi modeli i mi ćemo aktivno tragati za rješenjima kako bi svake zime škole bile spremne da učenici rade u najboljim uslovima“. Kazao je minstar Omerović.

Okvirni program „Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva – EE FAZA III“ provodi se na prostoru cijelog Tuzlanskog kantona. Područnu školu „Stari Đurđevik“ pohađa 137 đaka u 5 odjeljenja od prvog do 5. razreda.

„Velika mi je čast da možemo prisustvovati završnoj fazi projekta primjene energijske efikasnosti na objekte iz oblasti obrazovanja gdje je sa Caritasom Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK provelo proceduru primjene energijske efikasnosti“, kazala je ovom prilikom ministrica Ajšić naglasivši da je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice u projektu učestvovalo sa 150.000 KM.

Projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović kazao je da je danas završen ukupan ciklus energijske sanacije a nakon toga urađeno prebacivanje sistema grijanja sa fosilnih goriva, tj. uglja na sistem toplotne pumpe. „Na taj način smo smanjili energetsku potrebu objekta za grijanjem za 60 % a ugradnjom toplotne pumpe dodatno smo napravili uštedu u potrošnji energije i izbacili ugalj iz sistema grijanja.“

„Sretni smo što smo dio uspješne priče realizacije projekta vezano za energetsku efikasnost gdje je „utopljena“ Područna škola „Stari Đurđevik“ sa vanjskom fasadom i termoizolacijom kao i stolarijom te instalirana geotermalna pumpa u sistemu zemlja- voda“, rekao je direktor škole Ibrahim Đihanović obradovan što će to poboljšati kvalitet rada i komoditet rada i učenika i uposlenika škole.

Na današnjoj svečanosti još jednom je naglašeno da je 2022. godina bila prepoznatljiva po projektima energijske efikasnosti ali da će taj način rada i dalje obilježavati rad ministarstava i Vlade TK.


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU