Tuzlanski infoPoljska (Turalibegova) džamija u Tuzli - Ostavština Gazi...

Poljska (Turalibegova) džamija u Tuzli – Ostavština Gazi Turali-bega

Gazi Turali-begova (Poljska) džamija nalazi se u samom centru Tuzle .

Ova džamija je izgrađena 1572. godine, sredstvima jednog od utemeljivača moderne urbane Tuzle, Gazi Turali-bega. Gazi Turali-beg jedan je od najznačajnih ličnosti tuzlanske historije. U vakufnami je zavedeno kako je uvakufio 38 dućana, han, haman, vodovod, jednu četvrtinu slanih izvora koji su bili u njegovom vlasništvu, zemljište i mnoge druge vrednote.

poljska (turalibegova) džamija u tuzli - ostavština gazi turali-bega
Poljska (Turalibegova) džamija u Tuzli - Ostavština Gazi Turali-bega

Izgrađena je u polju te je zbog toga i prozvana – Poljska džamija. Kasnije, po ovoj džamiji nazvana je i mahala. Turali-begova vakufnama bila je legalizovana krajem Ramazana hidžr. 979. godine (oko 15. II 1572. god) vjerovatno u Čačku. Vakufnama Turalibega sačuvana je u originalu i danas je dostupna i na našem jeziku.

Više puta je obnavljana i adaptirana, a posebno je zanimljiva adaptacija iz 1878. god. Tada je, zbog izgradnje ceste i tonjena džamije, donji pod propao jedan metar, a gornji prozori postali donji. Tada su i džamija i munara nazidane. Sljedeća velika adaptacija je izvršena navjerovatnije 1890. god., kada je uz džamiju izgrađeno i turbe od tesanog kamena, a posljednja 1967. godine.

Džamija je skoro bila pod detaljnom rekonstrukcijom te zbog njene jedinstvenosti i monumentalnosti, Medžlis Islamske zajednice Tuzla preduzeo je sve neophodne mjere da se “Poljska džamija” obnovi u klasičnom osmanskom arhitektonskom stilu iz 16. vijeka, sa velikim trijemom i visokom munarom.

poljska (turalibegova) džamija u tuzli - ostavština gazi turali-bega
Poljska (Turalibegova) džamija u Tuzli - Ostavština Gazi Turali-bega

Greblje-harem Turali-begove (Poljske) džamije okružuje džamiju i prostire se između Turali-begove ulice i Klosterske ulice i slijepe ulice Prolaz, te objekta Ekspres restorana. Harem je bio prostraniji sa velikim brojem mezara i odgovarajućih nišana. Danas je očuvan samo jedan stari mezar, sa nišanima bez natpisa, uz istočni ugao džamije. Neposredno pred ulazom u džamiju su locirana tri mezara iz novijeg vremena. Sav ostali dio harema danas je parkovska površina sa asfaltnom stazom sa jugoistočne strane džamije.

poljska (turalibegova) džamija u tuzli - ostavština gazi turali-bega
Poljska (Turalibegova) džamija u Tuzli - Ostavština Gazi Turali-bega

Turbe za koje se ne zna kome pripada, te za koje predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla čak tvrde da u njemu niko nije ni sahranjen, nema nikakvih nišana, a locirano je u prostoru harema ispred ulaza u džamiju, uz Turali-begovu ulicu. Turbe je izgradila vjerovatno 1890. god. austrougarska uprava iz nepoznatih razloga. Način gradnje i obrada spoljnih i unutrašnjih fasada, te nivo poda, što je usklađeno sa niveletom Turali-begove ulice, jasno ukazuju na izgradnju čija vremenska distanca, ipak, daje određene spomeničke vrijednosti.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU