Postoje uslovi, mi naše partnere nećemo napustiti – .

Nakon što je Kolegij Socijaldemokratske partije BiH jučer dao nalog svojim  kantonalnim organizacijam da mogu krenuti u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, u Tuzlanskom kantonu je taj proces pokrenut ranom zorom.

Tako je već jutros u medijima objavljena informacija da je predsjednik SDP-a u TK Dževad Hadžić nakon jučerašnjeg zasijedanja KO već obavio telefonski razgovor sa Fahrudinom Skopljakom (SDA) nudeći mu da uđu u pregovore oko formiranja zajedničke većine u Skupštini TK.

Pitali smo Fahrudina Skopljaka, predsjednika KO SDA TK, postoji li dobra volja za takvu vrstu razgovora i od strane SDA, koja sa partnerima već ima stabilnu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona.

-Da, telefonom sam razgovarao sa Dževadom Hadžićem i ponudio je da se otvori pitanje zajedničke koalicije u Tuzlanskom kantonu. Tu opciju ću postaviti pred Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA, a ono što se već zna i što sam Hadžiću i rekao je da se mi naših sadašnjih partnera nećemo odreći, te da je preduslov da se o tome razgovara je da se isti procesi pokrenu na različitim nivoima vlasti i svim kantonima gdje koalicione kapacitete imaju ove dvije stranke – rekao je za Tuzlainfo.ba Fahrudin Skoljak.

Aktuelnu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona čine SDA (13),  Demokratska fronta (4), dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH),  dva bivša zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji sada djeluju kao nezavisni i jedan Socijaldemokrata (SD) koji imaju većinu od 22 ruke od 18 potrebnih.

U opoziciji su SDP (8) NIP (2), Naša stranka (1), jedan Socijaldemokrata (SD)  i jedna zastupnica iz PDA./Tuzlainfo/


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU