TuzlaPotvrđena optužnica protiv direktora i izvršnog direktora za...

Potvrđena optužnica protiv direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove u RMU Banovići –

Općinski sud Banovići potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv dvije odgovorne osobe iz RMU Banovići, direktora Elvira Salihovića (53) i izvršnog direktora za tehničke poslove Elvira Jamakovića (53) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom im se na teret stavlja da su u julu 2021. godine u svojstvu članova Uprave RMU Banovići iskoristili službeni položaj i ovlaštenja koja imaju po Statutu Društva i postupli suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, po kojima je zabranjena diskriminacija radnika, između ostalog, i u odnosu na članstvo u političkim partijama ili sindikatima, i u odnosu na otkazivanje ugovora o radu, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Tako su, znajući da je jedan zaposlenik (tehnički rukovodilac organizacione jedinice u rudniku), član Sindikalne organizacije RMU Banovići i član političke partije PDA, i da ne želi da promijeni članstvo u sindikatu i političkoj partiji, rukovodeći se isključivo sindikalnom i stranačkom pripadnošću, a ne interesima službe, donijeli odluku o otkazu ugovora o radu na to radno mjesto, uz ponudu novog ugovora za radno mjesto  za koje je predviđen manji koeficijent za obraćun plate, a koje je ovaj zaposlenik morao prihvatiti jer bi u suprotnom dobio otkaz ugovora o radu.

Na taj način su teže povrijedili prava ovog zaposlenika, te su ga bez zakonskog osnova rasporedili na drugo i manje plaćeno radno mjesto i nanijeli mu štetu u iznosu od najmanje 7.000 KM u proteklom periodu.

Obzirom na to da ovo Tužilaštvo u radu ima veći broj  krivičnih prijava koji se vezuju za RMU Banovići, koji su u različitim fazama  postupka, ovdje se radi o izdvojenom i dopunjenom izvještaju SKP MUP-a TK, a koji se vezuje samo za događaje iz činjeničnog opisa optužnice.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU