Revizija utvrdila brojne neregularnosti na UKC Tuzla: Pomoćniku direktora 7.923 KM, parlamentarcima ugovori o djelu

revizija utvrdila brojne neregularnosti na ukc tuzla: pomoćniku direktora 7.923 km, parlamentarcima ugovori o djelu

Revizori su utvrdili brojne nezakonitosti i u postupcima javnih nabavki. U planu za 2022. godinu UKC je naveo samo šest direktnih postupaka koje namjerava provesti, a proveo ih čak 107…

Najviša neto plaća u 2022. godini u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla bila je čak 7.923 KM, a isplaćena je pomoćniku direktora. Najniža je iznosila 660, a prosječna 1.945 KM.

U prošloj godini u UKC Tuzla bilo je četiri pomoćnika direktora, a u decembru je izmijenjen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, što je rezultiralo imenovanjem još jednog – za pravne poslove i ljudske resurse.

Federalni revizori utvrdili su da odluke Upravnog odbora o plaćama za pomoćnike direktora nisu donesene u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora, a istu zamjerku su imali i u vezi sa isplatom stimulacija.

Stimulacije na osnovu molbe

-Tokom 2022. godine izvršen je obračun i isplata stimulacija zaposlenicima u neto iznosu od 175.578 KM sa pripadajućim porezima i doprinosima. Uvidom u pojedinačne obračune plaća utvrdili smo da je zdravstvenim radnicima, po osnovu upućivanja na rad u druge zdravstvene ustanove na osnovu zaključenih ugovora s tim ustanovama, vršena isplata stimulacija, odnosno uvećanja plaće u iznosu od 10 posto neto plaće za jedan odlazak, a 20 posto za dva i više odlazaka – navodi se u revizorskom izvještaju.

Mnogo veće stimulacije, i do 50 posto osnovne plaće, dodjeljivane su na prijedlog načelnika sektora. Isplate su vršene na osnovu molbi, a osobe koje su ih podnosile navodile su samo povećan obim posla, bez dodatnih pojašnjenja i obrazloženja.

Izvor: Fokus.ba/Autor: S.Karaica
(NKP.ba)

www.nkp.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU