Slučaj neispravnih aparata za radioterapiju na UKC-u Tuzla: Tužilaštvo TK istražuje ima li elemenata krivičnog djela

Poznato je da onkološki pacijenati već duži period ne mogu dobiti terapiju u UKC Tuzla jer je aparat za radio terapiju stavljen van funkcije.

Menadžment i Vlada TK rade na sve kako bi kupili novi dok se za to vrijeme pacijenti za ovu vrstu usluga šalju u druge gradove.

Bila je to i tema današnje press konferencije u UKC Tuzla gdje je rečeno i da postoji zabrana upotrebe uređaja za radioterapiju. Na to su reagovali iz Kantonalnog tužilaštva TK potvrdivši da obavljaju provjere i istražne radnje vezane za zabranu upotrebe uređaja za radioterapiju na ovom odjeljenja UKC-a Tuzla.

– Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je u februaru 2023. godine izdala je rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju, o čemu su obavijestili Tužilaštvo i ovaj dokument je dio tužilačkog spisa. Tužilaštvo provjerava da li u činjenju ili nečinjenju odgovornih osoba iz UKC-a Tuzla u vezi sa radioterapijom ima elemenata nekog krivičnog djela. S tim u vezi, istražitelji MUP-a TK su po nalogu Tužilaštva i naredbi Općinskog suda Tuzla izuzeli kompletnu relevantnu materijalnu dokumentaciju u vezi sa tri uređaja za radioterapiju, te je izdata i naredba za vještačenje spornih uređaja. Nakon svih obavljenih provjera i istražnih radnji će se donijeti tužilačka odluka u ovom predmetu – istakli su iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Istaknuto je i da Tužilaštvo TK obavlja istražne radnje u skladu sa svojim nadležnostima, i nije niti može biti institucija koja bi izdavala bilo kakve zabrane upotrebe medicinske opreme i uređaja i da su to nadležnosti državne regulatorne agencije.

tuzlainfo.ba

GoSlim - smršaj zdravo

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU