TuzlaSutra na Zlači počinje seminar na temu “Osoba...

Sutra na Zlači počinje seminar na temu “Osoba od povjerenja u sistemu zaštite žena žrtava nasilja” –

Udruženje Ženska Vizija iz Tuzle 16. i 17. februara 2023. u Hotelu Zlaća organizira seminar za predstavnike institucija na temu “Osoba od povjernja u sistemu zaštite žena žrtava nasilja i koje su u riziku od nasilja- pravo i potreba”.

Na seminaru učestvuju predstavnici policije, centra za socijalni rad Tuzle, općinskog suda Tuzla, tužilaštva i centra za mentalno zdravlje.

– Podsjećamo, dopunom Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH uvedena je novina Institut osobe od povjerenja prema kojem će žrtva nasilja imati pravo odrediti osobu od povjerenja koja može biti prisutna u svim postupcima i radnjama propisanim ovim Zakonom u koje je uključena žrtva. Sudovi i drugi organi su obavezni omogućiti prisustvo osobe od povjerenja u svim postupcima i radnjama. Žene žrtve nasilja vrlo često su ostavljene same, bez podrške, bez dovoljno informacija šta učiniti, kome se obratiti za pomoć što utiče na donošenje odluke da li ili ne prijaviti nasilje. Zbog toga je izuzetno važno raditi na stalnom informisanju i upoznavanju i žrtava i predstavnika/ca institucija u lancu sistema zaštite o novom institutu, novom modelu podrške – “Osoba od povjerenja” – istakli su organizatori.

Osoba od povjerenja je član porodice ili druga fizička osoba ili zaposlenik organa starateljstva, institucije nadležne za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, druge javne ustanove ili nevladine organizacije, koja može biti prisutna svim postupcima i radnjama u koje je uključena žrtva, a koji su u vezi ostvarenja zaštite i podrške vezano za nasilje.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU