TuzlaTop sa Kicelja označio dolazak ramazana –

Top sa Kicelja označio dolazak ramazana –

Na osnovu Takvima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan mubarek mjeseca ramazana je u četvrtak, 23. marta 2023. godine, a ramazn je nastupio večeras sa zalaskom sunca (u Tuzli u 18:05 sati)

Prvog dana ramazana post počinje u 4:00 sata, a prvi iftar nastupa sa zalaskom sunca u 18:07 sati. Prvi teravih-namaz je srijedu, 22. marta 2023. godine. Vrijeme iftara će tradicionalno biti označavano ramazanskim topom sa brda Kicelj. Ove godine ramazan ima 29 dana.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla će ove godine prema planu ramazanskih aktivnosti realizovati niz aktivnosti na području svog djelovanja. Štampane su ramazanske vaktije koje su ovih dana distribuirane u džemate, iste su besplatne i dostupne svim našim džematlijama i građanima.

U tuzlanskim džematima će biti dostupne i Ramazanske novine. Jedanaeste po redu novine obiluju sadržajima koji su namijenjeni za sve članove porodice. Ramazanske novine su besplatne i sve džematlije i građani u tuzlanskim džamijama mogu preuzeti primjerak istih.

Teravih-namaz, mukabele, mubarek noći i i’tikaf

– Teravih-namaz klanjat će se u svim džematima, uključujući Kazneno-popravni zavod Tuzla. Teravih-namaz klanjat će se po vaktiji, 20 rekata. Prvi teravih namaz je u srijedu, 22. marta 2023. godine.

– Hatma teravija će se, tradicionlano, klanajti u Džindijskoj džamiji po vaktiji.

– Tokom mjeseca razamana u gotovo svim džematima učit će se mukabele. Njih će učiti imami, džematlije, džematlijke, kao i polaznici mektebske nastave.

I ove godine na području Medžlisa Tuzla bit će učene tri hafiske mukabele. Hafiske mukabele će se učiti u Džamiji „Kralj Abdulah“, Čaršijskoj džamiji i Bijeloj džamiji. Hafiska mukabela za žene, ovog ramazana učiti će se poslije podne-namaza u Bijeloj džamiji (Slavinovići). Hafiske mukabele će učiti 23 hafiza i hafize.

– Mubarek noći bit će obilježene prigodnim programima u tuzlanskim džematima. U povodu nastupanja mubarek noći Lejletul-kadr centralna svečanost bit će upriličena 17. aprila 2023. godine u Džamiji „Kralj Abdullah“.

– I’tikaf će se organizirati po ustaljenoj praksi.

Predavanja, ramazanske večeri, druženja i iftari

– Prigodna ramazanska predavanja, obraćanja i posjete će biti upriličena u gotovo svim džematima Medžlisa Tuzla.
-Predavanja za žene će se organizovati u danima vikenda. Predavanja će se realizovati u okviru ramazanskih aktivnosti Odjela za brak i porodicu. Svakog dana u Bijeloj džamiji će prije hafiske mukabele za žene biti kraći vaz i komentar džuza koje će kazivati hafize i profesorice islamskih nauka.
– Odjel za brak i porodicu i Mreža mladih će realizovati različite ramazanske aktivnosti, kako za aktiviste i džematlijke tako i za osjetljive kategorije zajednice.
– Posebna pažnja bit će usmjerena ka osjetljivim kategorijama, gdje će se kroz projekte Odjela za društvenu brigu pokušati olakšati svakodnevne poteškoće te kategorije.
– U saradnji sa Behram-begovom medresom u Tuzli realizovat će se projekat „Autobus prijateljstva“.
– Projekat „Iftar na kućni prag“ će se realizovati i tokom ovog ramazana. Oko 2.000 iftara će biti dostavljeno džematlijama i džematlijkama. Iftare će dostavljati članovi Mreže mladih, aktivistice odjela Medžlisa Tuzla, uz podršku tuzlanskih imama.
– Projekat „Otvorimo 1.000 vrata radosti“ će obuhvatiti predramazanske i ramazanske posjete džematlijama u svim tuzlanskim džematima. U ovaj projekat su uključeni džemati, imami, vakifi, kao i svi odjeli i službe Medžlisa Tuzla.

Zekat i sadekatul-fitr

– U svim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i ove godine prikupljat će se zekat i sadekatul-fitr putem blokova koje je izdao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iznos sadekatul-fitra za ovu godinu je je 10, 15 i 20 KM.

Bajram-namaz i Dan šehida

– Bajram-namaz je u petak, 21. aprila 2023. godine u 06:31 sati i klanjati će se u svim džamijama. Drugi dan Bajrama bit će obilježen Dan šehida.


tuzlainfo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img