U sarajevskom Collegium Artisticumu otvara se najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni

“Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” naziv je multimedijalne izložbe, projekta Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja će biti otvorena 11. oktobra u sarajevskom Collegium Artisticumu, javlja Anadolu.

Riječ je o jedinstvenoj i najvećoj izložbi ikada napravljenoj o islamskoj kulturi u Bosni, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu. Nakon dvije godine istraživanja, snimanja na terenu, saradnje s muzejskim i arhivskim ustanovama i bibliotekama kustoski tim je izvršio konačnu selekciju i izložba će sadržavati oko 1.500 različitih vrsta izložbenih jedinica od slika, kaligrafskih radova do nakita i nošnje. Bit će postavljena u Collegiumu Artisticumu 11. oktobra, a za posjetioce biti otvorena dan kasnije, od 12. oktobra.

U toku višestoljetnog prisustva islama na prostoru Bosne i Hercegovine formirala se jedna autohtona, otvorena i dinamična duhovnost i kultura na evropskom tlu, u susretu univerzalnih vrijednosti islama i kulturno-historijskih posebnosti Bosne i Hercegovine. Ta slojevita kulturna povijest predstavlja se prvi put u multimedijalnoj izložbi kroz različite teme i kroz raznosvrsne izložbene eksponate koji dokumentiraju vjersko-duhovne, društveno-historijske, naučno-obrazovne, kulturne i umjetničke segmente i doprinose bosanskih svjetova islama, navodi se u vodiču izložbe.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad Hodžić, istakao je kako su iza njih hiljade sati rada više timova.

(AA/ NKP.ba)

www.nkp.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU