TuzlaU Tuzli održan seminar “Zdravo, porodico” –

U Tuzli održan seminar “Zdravo, porodico” –

Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla, u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH i Međureligijskim vijećem u BiH, pod pokroviteljstvom World Vision BiH i Unicef-a u subotu je organizovalo interaktivni seminar “Zdravo, porodico“.

Seminar koji je održan u Centru za mlade Tušanj okupio je predstavnice odjela za brak i porodicu sa područja Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Tuzla, te predstavnice različitih institucija, nevladinih i humanitarnih organizacija, društveno aktivne žene i djevojke, kao i aktivistice tuzlanskih džemata i odjela.

Cilj ovog interaktivnog susreta je ojačati svijest o ulozi porodice i žene u odgovorima na pandemiju, ali i sve one pojave koje su vezane za čuvanje zdravlja, porodicu, odnose unutar i van nje koje su došle poslije aktivnog vala pandemije. Izlagači na seminaru bile su dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajedice u Bosni i Hercegovini, dr. Nera Žigić, specijalista psihijatrije, mr. Amra Sinanović, pedagog/psiholog i mr. Edina Ikinić, pegadog/psiholog.

O detaljima projekta prisutne je upoznala dr. Meliha Arifhodžić, stručna saradnica za saradnju sa državnim institucijama u Međureligijskom vijeću koja je je pohvalnim istakla činjenicu da se u okviru seminara govori iz znanstvene i iskustvene perspektive, te dodala da su ovakve vrste projekata značajne jer nude razmjenu iskustava i šire sagledavanja stvarnog stanja na terenu.

O temi pandemije i post-pandemijskoj fazi govorilo se sa aspekta teologije, medicine, pedagogije i psihologije. Izlagači su kroz stručna izlaganja, podijelili i neke segmente ličnih isustava kroz koja su prolazili u radu, okruženju i porodicama što ih je dodatno povezalo sa učesnicama seminara i dalo jasniju sliku da je svaki pojedinac bio izložen ovom izazovnom periodu i na profesionlanom, ali i ličnom planu.

Dr. Malkić je istakla da se ovakvim projektima nastoji učvrstiti i proširiti znanje o potrebama odgovora na pandemiju, još jednom podvući stav Islamske zajednice, kao i općenito teološkog aspekta odgovora na pandemije i zaraze, medicinske osnovanosti zaštite putem vakcinacije, odnosa prema članovima porodice i šire društvene zajednice u vremenima dok traje pandemija, pristupa prema djeci, ali i našeg odnosa prema okruženju i nama samima nakon pandemije.

U bloku diskusije učesnice su uzele aktivno učešće govoreći o iskustvima, ali i otvarajući neka pitanja koja dolaze kao posljedica pandemije, te direktno utiču na porodicu, njene članove, ali i zajednicu u cjelini. Iskazana je opredjeljenost da se o ovoj temi govori i ubuduće s ciljem podrške porodici i jačanju njenih kapaciteta, te prevenciji i smanjenju izazova koji dolaze kao posljedica pandemije. Moderator seminara bila je voditeljica tuzlanskog savjetovališta Elmedina Osmić Brzović./S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU