TuzlaUčenici Eletrotehničke škole Tuzla istraživali problem izborne prevare...

Učenici Eletrotehničke škole Tuzla istraživali problem izborne prevare u Bosni i Hercegovini –

Učenici JU Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla, IIIT2 odjeljenja, u okviru Projekta „Građanin/Ja Građanin“, a koji je sastavni dio predmeta Demokratija i ljudska prava, pod mentorstvom prof. Admire Uzunić istražuju problem „Izborne prevare u Bosni i Hercegovini “.

– Izborna prevara u Bosni i Hercegovini je prisutan i  ozbiljan problem. Svake opće/lokalne izbore prijete priče o prevarama, malverzacijama i optužbama političkih stranki da su pokradeni. Nakon posljednjih općih izbora Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zaprimilo 120 krivičnih prijava o izbobrnim nepravilnostima. Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju i reakciju svih društvenih činilaca. Mi, mlade osobe koje svoju budućnost kroje u ovoj državi, analizom problema,njegovih uzroka, poljedica i zakona koje se odnose na njega  mjerama javnih politika došli smo do zaključka da je najveći problem što je Izborni sistem naše države takav da ostavlja prostora izbornim neregularnostima, te da je način glasanja u našoj državi primitivan – rekl isu nam učenici Elektrotehničke škole Tuzla koji se bave ovom temom.

U sklopu plana akcije predložili su i izmjenu ili dopunu Izbornog zakona Bosne i  Hercegovine posebnim akcentom na član 5, gdje je potrebno uvesti digitalizaciju izbornog procesa.

Svjesni važnosti ovog problema, te s ciljem uspješnije  realzacije projekta stupili su u kontakt i ostavarili vid saradnje sa ustanovama koje su nadležne za rješavanje ovog problema, nevladinim organizacijama,  neformalnim grupama, te sa pojedincima čije stručno znanje  može biti od izuzetne važnosti za naš projekat.

– Prvi korak bio je uspostavljanje kontakta s nadležnim vlastima, Centralnom izbornom komisijom (CIK), Gradskom izbornom komisijom (GIK), Centrom za promociju civilnog društva (CPCD), Koalicijom “Pod Lupom”, Centrom za istraživačko novinarstvo(CIN), članom gradskog vijeća Srebrenik – Džanić Rizah, Gradonačelnikom grada Srebrenika – Bjelić Adnan, Open Society Fund BH, članom Parlamenta Bosne i Hercegovine na državnom nivou – Šemsudin Mehmedović, članom Parlamenta Bosne i Hercegovine na federalnom nivou – Salko Zildžić. Oni su pružili podršku našem projektu kroz pisma podrške, održavanjem online predavanja, te organizacijom sastanaka – istakli su učenici.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK), Suad Arnautović je u četvrtak 23.03.2022. godine održao zoom predavanje predstavnicima grupa ovog projekta, a u predavanju je jasnije približio sliku kako se u našoj državi vrši podjela mandata, te koje izborne prevare su najviše zastupljene u našoj državi, a predavanje je medijski propraćeno od RTV Slon.

U okviru projektnih aktivnosti kreirali su promotivne materijale – letke, u kojima su se  fokusirali na ključne probleme koje su prepoznali u našoj državi te smo se potrudili da putem tih letaka građane upoznaju s ciljevima pojekta i njihovim aktivnostima. Kreirali su o online anketu i peticiju kako bi njihov rad bio vidljiv na internetu, što se pokazalo kao korisno u privlačenju pozornosti na ovaj projekat.

– Nadamo se da će naša predanost i napor u borbi protiv izborne prevare donijeti pozitivne rezultate za društvo. Vjerujemo da će javne politike i predložene izmjene i dopune zakona biti usvojene u skorijoj budućnosti kako bi se osigurao integritet izbornog procesa. Kao odgovorni građani, stojimo spremni pružiti podršku u svakom trenutku ako bude potrebno. U konačnici, samo zajedničkim naporima i saradnjom možemo stvoriti fer i transparentan izborni sistem koji će osigurati vjerodostojne izbore i poštovati volju građana  – istakli su mladi aktivisti iz IIIT2 odjeljenja Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU