VIDEO/ Kompletna 25. Redovna sjednica OV Kalesija: Očajno izvršenje budžeta za prvih devet mjeseci

video/ kompletna 25. redovna sjednica ov kalesija: očajno izvršenje budžeta za prvih devet mjeseci
 • 28.10.2023 je održana 25.Redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.

Na sjednici je bilo nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa, a svakako treba izdvojiti pitanje u vezi sigurnosti za učenike i uposlenika škola.

20.ti put po redu, nije prošao prijedlog dopune dnevnog reda – ukidanje sporne odluke o povećanju vijećničkih paušala i dnevnica.
Do sada je to bila dopuna ispred Kluba vijećnika NIP Kalesija, odnosno vijećnika Admir Karić i Mujo Mujkić, dok se sada u potpisu istog prijedloga sada našla i još dvojica vijećnika, Mehmed Imamović i Huso Atlagić.
U dopuni dnevnog reda je uvrštena tačka (prijedlog od vijećnika Armina Karića) za povećanje stipendija za učenike i studente , sa 500 na 1.000 KM i sa 1.000 na 1.500 KM.

Zahvaljujući ranijoj (usvojenoj) inicijativi Kluba vijećnika NIP – na ovoj sjednici je usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u općini Kalesija.

Uz izmjene u nekim djelovima je usvojena izmjena Odluke o Strategiji lokalnog razvoja Kalesije 2018-2027. Interesantno je da niko nije obrazlagao ove izmjene, iako su vijećnici opozicije tražili tumačenje.

Po ko zna koji put na dnevnom redu je bila izmjena dijela Regulacionog plana centra Kalesije, zona “Sjever”, a i ovaj put zbog izmjena u vezi sa gradnjom zgrade u vlasništvu načelnika.

Izvještaj o utrošku Budžeta za prvih 9 mjeseci ove godine pokazuje sve o (ne)radu načelnika i većine, odnosno koliko Kalesija stagnira, čak i nazaduje.
Nikada lošije “poslovanje” Kalesije!
Usvojen je “Nacrt Budžeta 2024”, koji također ne ulijeva plaho nade, uprkos činjenici da su planirane (čak ciljano NEurađrne u ovoj godini) određene stvari za narednu godinu zbog, naravno, Lokalnih izbora.

 •   Pogledajte kompletnu sjednicu koju je snimala NEON Televizija,
  na linku OVDJE


****

Nakon upućenih vijećničkih pitanja i inicijativa vijećnici su se izjašnjavali o Dnevnom redu, koji je usvojen sa jednoglasno.

 1. Razmatranje i donošenje Odluke o raspodjeli sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji
  za 2023. godinu.
 2. Razmatranje i donošenje Odluke o promjeni statusa javnog puta.
 3. Razmatranje i donošenje Odluke o razrješenju i imenovanju predsjednika Upravnog odbora Javne
  ustanove Bosanski kulturni centar “Alija Izetbegović“ Kalesija.
 4. Razmatranje i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana “Sjeverna zona“
  Kalesija.
 5. Razmatranje i donošenje Odluke o dopuni Strategije lokalnog razvoja općine Kalesija 2018-2027.
 6. Razmatranje i donošenje Pravilnika o izmjenama Pravilnika o kriterijima za stipendiranje studenata I ciklusa studija i učenika generacije osnovnih i srednjih škola za područje općine Kalesija.
 7. Razmatranje i donošenje Lokalnog akcionog plana za unapređenje prava i položaja osoba s
  invaliditetom u općini Kalesija.
 8. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta općine Kalesija za period 01.01.2023-
  30.09.2023. godine.
 9. Razmatranje i usvajanje Nacrta budžeta općine Kalesija za period 01.01. do 31.12.2024. godine.
 10. Razmatranje i prihvatanje Informacije o provođenju mjera zaštite i spašavanja sa osvrtom na
  zaštitu čovjekove okoline, suzbijanju zaraznih bolesti kod ljudi i životinja, ispravnost kvaliteta
  vode za piće i zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a i MES-a) i stanju
  protivpožarne zaštite.

Dopune:

Klub vijećnika Narod i Pravda Kalesija kao i pojedninačno vijećnici Admir karić, Mujo Mujkić, Mehmed Imamović i Hasad Imamović upućen je prijedlog dopune:

– Odluka o izmjenama Odluke o utvrđivanju naknada Općinskim vijećnicima, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, članovima kolegija i članovima komisija i radnih tijela koje imenuje Općinsko vijeće. Prijedlog dopune nije uvršten u Dnevni red.

Armin Karić: Razmatranje i donošenje Pravilnika o izmjenama Pravilnika o kriterijima za stipendiranje studenata I ciklusa studija i učenika generacije osnovnih i srednjih škola za područje općine Kalesija. Vijećnici su podržali sa 22 glasa ZA i prijedlog dopune je uvršten u Dnevni red.

 

(NKP.ba)

www.nkp.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU