VIDEO / Ženska mukabela postala dio ramazanske tradicije u Tuzli –

Zvuci melodičnog učenja Kur’ana ženskih glasova koji dopiru iz tuzlanske Bijele džamije, odvode nas u unutrašnjost džamije gdje hafize, žene koje napamet znaju posljednju Božiju objavu, svaki dan u isto vrijeme, poslije podne-namaza, uče mukabelu.

Mukabela je zajedničko učenje Kur’ana tokom ramazana, a u prevodu s arapskog znači okupljanje. Svakodnevno se uči po jedan džuz, ili 20 stranica, kako bi se do Bajrama proučio cijeli Kur’an.

Ono što mukabelu u Bijeloj čini posebnom je i činjenica da je ovo jedina hafiska mukabela za žene na području Muftijstva tuzlanskog, uz čiju podršku se i realizuje od samog početka. Ovaj ramazanski ibadet je poseban i po tome što ga vodi i jedina kurra hafiza u našoj domovini, pa i šire, Zubejda Gobeljić, koja je profesorica u tuzlanskoj Behram-begovoj medresi.

Mukabelu poslije podne-namaza uče kurra hfz. Zubejda Gobeljić, hfz. Amena Jusufović, hfz. Medina Hamzabegović, hfz. Lejla Begunić, hfz. Berina Kučković, hfz. Halima Baturić, hfz. Lejla Buturić i hfz. Zulejha Omerbašić.

Mukabela u Bijeloj džamiji se uči poslije podne-namaza, a petkom od 13:00 sati./S.P./


tuzlainfo.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU