TuzlaZašto robne rezerve čuvamo u Banja Luci? –...

Zašto robne rezerve čuvamo u Banja Luci? – .

KO SDP Tuzla, danas se oglasio saopštenjem za javnost koje prenosimo u nastravku, a u kojem se navodi:

Nakon tendencioznih i neistinitih izjava DF-a o Amandmanima Kluba SDP BiH Tuzla oštro demantujemo neistine iznesene u javnom prostoru.

Naime, početak opremanja MUP-a  i civilne zaštite počinje sa Vladom SDP-a, a što je dokazivo kroz sredstva planirana u Budžetu za 2021. i 2022. godinu.

Smjenom Vlade, nova Vlada predvođena SDA i DF priprema Rebalans u kojem se nalaze i namjenska sredstva Federalne Vlade, a čija je namjena opremanje MUP-a, odnosno nabavka transportera i oružja. Za ovaj Rebalans Budžeta, iako opozicija, glasao je i Klub SDP, između ostalog i zbog sredstava koja su planirana za opremanje MUP TK.

Ovdje treba posebno naglasiti i to da su sredstva Federalne Vlade namjenska sredstva, koja se po utrošku moraju pravdati, pa prema tome ne postoji mogućnost da se namjena tih sredstava promijeni Amandmanom bilo kojeg Kluba, pa ni Kluba SDP-a.

Sasvim drugo je pitanje zašto ta sredstva još uvijek nisu utrošena i zašto nije nabavljena planirana oprema i oružje.

U Budžetu za 2023. godinu na spomenutom kodu, kod Uprave policije, se nalaze prenesena i neutrošena namjenska sredstva Federalne Vlade (a čija namjena se ne može mijenjati, kako smo već objasnili) i sredstva predviđena Budžetom, a koja se odnose na gradnju i rekonstrukciju objekata koje koristi Uprava policije.

Amandman koji smo mi uputili se odnosio na ovaj dio sredstava koji je namijenjen za obnovu objekata.

Posebno je zanimljivo da DF vješto izbjegava da kaže zašto nije za to da se planiraju sredstva u Budžetu TK za penzionere, a što se spomenutim amandmanom traži.

Ovo posebno čudi jer su se u izbornoj godini utrkivali sa pojedinim poslanicima SDA da se dodvore ovoj populaciji. Očito da je briga za penzionere bila laž i običan populizam isto kao što je i sada pisanje ovih bezidejnih saopćenja punih laži i neistina.

Očigledno je da je i pisanje ovakvih populističkih saopćenja samo još jedan pokušaj SDA i DF da se sačuvaju na vlasti, da sačuvaju svoje pozicije, svoje uhljebe i u konačnici svog idejnog vođu “hodžu”.

“Pisce” iz DF-a pitamo da nam objasne, zašto su na zadnjoj sjednici Skupštine TK promijenili Zakon o robnim rezervama i koje su to firme iz Banja Luke, Laktaša i Bileće kod kojih ćemo od sada čuvati brašno, šećer i ulje koje bismo koristili u slučaju poplava ili drugih prirodnih nesreća ili nedao Bog potrebe, da koristimo već spomenute transportere i oružje.

Zbog javnosti moramo pojasniti da je koalicija SDA-DF izmijenila Zakon o robnim rezervama tako da ćemo od sada robne rezerve hrane planirane za  neželjene vanredne prilike, od sad skladištiti u Banja Luci, Laktašima i Bileći.

Znači kupit ćemo brašno, skladištiti ga naprimjer u Banja Luci, plaćati zakup za skladište, a nedao Bog potrebe da koristimo to brašno nećemo imati pristup istom.

Ovakve izmjene Zakona sasvim sigurno ne idu u korist građana Tuzlanskog kantona, a kakva im je pozadina vidjet će se, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.


tuzlainfo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img