TuzlaZašto se ne spomen obilježju u Tuzli neće...

Zašto se ne spomen obilježju u Tuzli neće naći ime Hrvatskog vijeća obrane – .

Tuzla će uskoro dobiti spomen obilježje koje će nas podsjećati na doprinos branitelja i svih onih koji su branili  Tuzlu od agresije u posljednjem ratu, od 1992. do 1995. godine.

Braniteljske udruge Hrvatskog vijeća obrane iskazale su nezadovoljstvo, jer uz Armiju Republike Bosne i Hercegovine se neće naći i ime Hrvatskog vijeća obrane HVO.

“Kao što je svima poznato 115. brigada Zrinski je od svog ustroja pa do završetka ratnog puta bila je u formaciji Hrvatskog Vijeća Obrane, a Armija BiH, HVO i MUP činili su Oružane snage BiH. Ratni put 115. HVO brigade Zrinski završio je Odlukom o preimenovanju postrojbe HVO kojom se nametao prelazak u drugu formaciju, tj. Armiju BiH”, stoji u priopćenju braniteljskiuh udruga Hrvatskog vijeća obrane s područja Tuzlanskog kantona.

Navode da su  prilikom koordinacijskih sastanaka predstavnika braniteljskih udruga u Tuzli i pokušali doći do zajedničkog idejnog rješenja i dogovora za izgradnju spomen ploče.

“Svjedočimo da se na isti ili sličan način pokušava minimizirati uloga HVO i za oznaku HVO nažalost nema mjesta na prijedlogu spomen obilježja. Pokušaj je to nanovo prekrajanja povijesnih činjenica, a one su takve da su pripadnici HVO branili svoj dom i svoju Tuzlu i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu”, navode u braniteljskim udrugama HVO-a.

Stoga su iz 115 brigade Zrinski reagirali. Traže, da uz grb Armije RBiH stoji i grb HVO-a koji je jednako branio Tuzlu od ratnih dejstava.

“Zbog datih života, prolivene krvi,  ponosa i naših potomaka i  grba koji su naši branitelji ponosno nosili, nismo spremni prihvatiti da naš grb ne bude na spomen obilježju na Slanoj Banji. Želimo da budemo konstruktivan.”

Branitelsjke udruge s područja Tuzlanskog kantona zatražile su  da u naslovu spomen ploče bude postavljen grb Tuzle i grbovi Armije BiH, HVO i MUP-a. Zahtjevaju da u drugom redu,  gdje se navode sve jedinice, među njima uvrsti i  115. Bigada Zrinski. Jedina alternativa koju mogu prihvatiti je da se u naslov ugravira samo grb Tuzle, a da se u drugi red nabroje sve jedinicie među kojim aće biti  i 115. Brigada Zrinski.

“Ukoliko za naše prijatelje i suborce nije prihvatljiva jedna od ove dvije varijante, smatramo da našu brigadu ne mogu stavljati pod obilježje Armije BiH, jer na to nismo pristali niti u ratu”, poručili su iz braniteljskih Udruga  Hrvatskog vijeća obrane koje potpisuju Mijo Čajić,  predsjednik Udruge dragovoljaca, veterana i nositelja ratnih odličja TK, Janjka Kerošević, predsjednica Saveza obitelji poginulih i  nestalih branitelja u domovinskom ratu TK, Vlado Pavljašević, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata TK, Adolf Banović, predsjednik Udruge branitelja 115. HVO brigade Zrinski Grada Tuzla te Zvonko Kubinek iz Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu 115. Brigada Zrinski Tuzla.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU