TuzlaŽene kroz svoju sekciju godinama čuvaju narodnu tradiciju...

Žene kroz svoju sekciju godinama čuvaju narodnu tradiciju i običaje –

Ljubav prema starim zanatima i ručnom radu kojima su se nekad bavile žene kao što su šivenje, pletenje, tkanje i vez, 2015. godine u mjestu Šerići kod Živinica okupila je članice Sekcije “Žene za tradiciju”. Od tada do danas nastoje da sačuvaju narodnu tradiciju od zaborava, ali i da je prenesu na mlađe naraštaje.

U Domu kulture u Šerićima od 6. do 8. marta ogranizuju Dane otvorenih vrata, a svi građani imaju priliku da vide čime se to one zapravo bave.

Sanela Čičkušić, predsjednica Sekcije kaže da ove žene šiju i izrađuju sve vrste pletiva, heklanja, vezova na prirodnim materijalima. Od tradicionalnih vezova i nošnji do modernih odjevnih predmeta sa različitim motivima. Tu su i suveniri od drveta.

Sve rukotvorine su unikatne, a mnoge od žena su na kursu šivenja usavršile kako da šiju, vezu i tako kreiraju proizvode po kojima su prepoznatljive.

Zumra Hasić, članica je Sekcije već pet godina.

Mašina, konci, vez, tradicija. Stvari koje su odavno većina žena ispustile iz ruku. Ali ove nisu. Njeguju tradiciju poučene starijim ženama. Volja i ljubav za tradicijom se pokazala uspješnom.

– Također, naša tradicionalna bosanska kuhinja isključivo iz ovog kraja se može naći na različitim sajmovima i promocijama. Otvorene smo za saradnju i sa drugim udruženjima, pravnim i fizičkim licima. U udruženju imamo registrovan i jedan obrt sto nam olakšava saradnju i za dio u kojem želimo poslovati i proširiti nase proizvode dalje, poručuju ove vrijedne žene iz Šerića.

 

Ideja za osnivanje sekcije je podržana od strane Fondacije tuzlanske zajednice u saradnji sa Općinom Živinice. Sekcija djeluje pri Kuluturno-umjetničkom društvu Modrački Mornari iz Šerića./S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU