TuzlaZijad Lugavić podržao kampanju 16 dana aktivizma protiv...

Zijad Lugavić podržao kampanju 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja – .

Povodom Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle. dr. Zijad Lugavić podržao je Globalnu kampanju 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja. U JU NUB Derviš Sušić danas je prikazan  film, nastao u okviru Inicijative Mir sa ženskim licem “One umiru drugi put”.

“Veoma je značajno govoriti o ovim temama jer ukoliko o njima ne budemo govorili one će biti zaboravljene i diskriminacija će biti još veća. Žene su stub društva, a tako i Tuzle. Ženskoj populaciji treba posvetiti maksimalnu pažnju. Tuzla u tom kontekstu radi na izradi Gender Akcionog plana kojim ćemo još više ukazati na rodnu nejednakost i ovu temu staviti u svakodnevnu komunikaciju, a kako bismo ispravljali greške.

Ženama koje su bile žrtve nasilja ili rata treba posvetiti posebnu pažnju svih institucija, ne samo jedinica lokalne zajednice. Grad Tuzla je to prepoznao i kroz svoje projekte pomažemo veliki broj organizacija koje se bore za jednakost i prava žena na području grada Tuzle i BiH. Posebno njegujemo žensko poduzetništvo. Želimo da podržimo što veći broj žena kako bi postale samostalne i odluče se na registraciju djelatnosti.

Ove godine na našem javnom pozivu zabilježeno je učešće preko 50% ženskog poduzetništva, što je nama posebno drago. Time smo napravili iskorak i samo kroz konkretnu komunikaciju, konkretnu borbu za ostvarivanje prava žena, ja mislim da u veoma kratkom roku možemo doći u situaciju da svi koji žive u Tuzli i BiH, ostvare svoje pravo koje je rođenjem, zakonom i ustavom trebaju da dobiju” – naveo je u svom obraćanju dr. Lugavić.

Organizator obilježavanja sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH, u okviru Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja je Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla. Nakon prikazivanja filma upriličena je šetnja od biblioteke do spomen ploče “Žene žrtve rata” (u blizini Gradske česme) gdje su aktivistice položile cvijeće.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU