42. sedmica trudnoće – nedelja u kojoj ćete se upoznati sa vašim bebom

Dani prolaze, vi ste sada u 42. nedelji trudnoće i i dalje ste trudni. Nestrpljivi ste i jedva čekate da se upoznate sa svojim novorođenčetom.

Veoma ste uzbuđeni jer je sve bliži kraj vaše trudnoće. U nastavku teksta otkrijte šta vas očekuje u 42. nedelji trudnoće koja će zasigurno biti i poslednja nedelja Vaše trudnoće.

Kako izgleda vaša beba u  42. sedmici trudnoće

U 42. sedmici trudnoće vaša beba je teška između 2,5 kg i 4,5 kg a duga oko 51,5 cm.  U ovom periodu trudnoće, beba više dobija na težini nego na dužini. Bebe koje se rode nakon termina, najčešće imaju oko 4 kg, i teže su od beba rođenih pre termina porođaja. Mere bebe zavise i od genetike, pa ukoliko su roditelji bebe bili krupniji pri rođenju i beba će verovatno biti, a ako su bili sitni mogu očekivati da će i beba biti sitinija. Svakako, mere bebe pri rođenju ne treba da vas opterećuju, svako novorođenče je različito a važno je samo da su mere u granicama normale.

 Bez obzira na to koliko je bebi udobno u vašem stomaku, 42. sedmica trudnoće je poslednja nedelja trudnoće, odnosno period kada će se vaše novorođenče sigurno roditi. Nekoliko sekundi po rođenju, vaša beba će imati prvi, iznenadni udah. Prvi udah je podstaknut novim okruženjem i promenom temperature na koju beba reaguje. Prilikom prvog udaha, bebina pluća će se napuniti vazduhom i od tog trenutka ona počinju da funkcionišu i vaše novorođenče diše samostalno. Uz pomoć pluća, kiseonik se dovodi u krvotok bebe, a uz pomoć izdaha ugljen dioksid se eliminiše.

Beba rođena u 42. sedmici trudnoće komuniciraće sa vama uz pomoć plača, moći će da vrši fiziološke potrebe, da jede i vari hranu. Ima razvijene reflekse. Prilikom rođenja, beba još uvek nema potpuno razvijen vid, ali ne brinite, na osnovu vašeg glasa i mirisa, beba će uvek prepoznati svoju mamu. 

Neke bebe nakon rođenja mogu imati nepravilan, izdužen oblik glave. Ovo je potpuno normalno, jer se beba rađa sa dva mekana područja na temenu glave, koja se nazivaju fontanele i koja se prilikom rođenja prekople kako bi se olakšao prolaz bebe kroz porođajni kanal. U nekoliko dana nakon porođaja fontanele će se vratiti u normalan položaj a glavica vaše bebe će imati pravilan oblik.

Pri rođenju u 42. sedmice trudnoće bebe često imaju duge noktiće na rukama. Kako se ne bi slučajno ogrebale po licu zamolite medicinsku sestru da vam pomogne da ih isečete ili na bebine rukice stavite rukavice koje će je sprečiti da se ogrebe.

Odlazite na redovne kontrole kod izabranog ginekologa

Tokom 42. nedelje trudnoće doktor će tražiti od Vas da dolazite na redovne preglede kako bi se pratilo Vaše zdravstveno stanje, kao i zdravstveno stanje Vaše bebe. Pored ultra zvučnog pregleda, doktor će raditi i CTG pregled (kardiotokografija) uz pomoć koga će pratiti materične kontrakcije i srčane tonove bebe kako bi se utvrdila kondicija ploda i procenila trudnoća. Nekada lekar proceni da je potrebno uraditiibiofizički profil ploda. Biofizički profil ploda je veoma jednostavan, bezbolni test na osnovu koga se procenjuje da li dete dobija dovoljno kiseonika u materici. Takođe, tokom pregleda u 42. sedmici trudnoće Vaš lekar će redovno radititi pregled vašeg grlića, odnosno proveravati da li je skraćen i spreman za porođaj. Na osnovu toga, preduzimaće potrebne mere koji su vašem interesu i interesu vaše bebe.

42. sedmica trudnoće je pravo vreme da još jednom porazgovarate sa lekarom o svim pitanjima i nedoumicama koje imate. Kako biste bili sigurni da nećete zaboraviti neko važno pitanje, mi vam predlažemo da napravite spisak svih pitanja na koje želite da dobijete odgovor. I zapamtite, lekar je tu za vas, da vam pruži podršku i pobrine se da sve bude u najboljem redu. Poseduje iskustvo i znanje i za njega nema glupih pitanja, već su sva značajna i važna i rado će vam dati prave odgovore na njih.

Veoma je važno da verujete svom izabranom lekaru i babicama, koji će se pobrinuti za vas i vaše novorođenče i pobrinuti se da Vam poslednji dani trudnoće i sam porođaj ostanu u lepom sećanju.

Trudnica u 42. sedmici trudnoće

Tokom 42. sedmice trudnoće Vam je teško da stojite ili šetate dugo, noge su vam natečene kao i stopala i gležnjevi. Vaša beba, zajedno sa plodovom vodom i placentom, teži preko 5 kilograma, nalazi se nisko i pritiska vašu bešiku, karlicu, rektum. Zbog svega toga, vrlo često odlazite u toalet i imate bolove u leđima. Ali još samo nekoliko dana ove tegobe će biti za Vama, a Vi nećete više biti trudni već ćete svoje novorođenče držati u naručju.

Pored fizičkih tegoba uslovljenih poslednjim danima trudnoće, tu je i briga o tome kako će teći porođaj i da li će sve biti u redu. Odbrojavate dane, sate i minute do porođaja, dok Vaše okruženje svakodnevno proverava da li ste se porodili i zašto još uvek niste. Sve ovo može biti jako stresno za Vas.

Pokuštajte da se opustite i da uživate stvarima koje vas opuštaju, kao što su filmovi, knjige, serije, muzika. Pozovite drage ljude da vam prave društvo i zamolite ih da zajedno, još jednom, proverite da li je sve spremno za porodilište i kasnije, za dolazak bebe kući. Ukoliko nešto nedostaje, zamolite ih da to nabave umesto Vas, a vi ne preuzimajte na sebe velike odgovornosti i obaveze.

Birajte zdrave namirnice u poslednjim danima vaše trudnoće i nakon nje

Tokom 42. sedmice trudnoće važno je da nastavite da se hranite zdravo, kao što ste to činili i prethodnih 9 meseci. Izbegavajte unos slane, ljute, masne i jako začinjene hrane koja može opteretiti vaša creva i želudac. Takođe, u ovom periodu ne konzumirajte nepasterizovane sireve, živu ribu, kao i velike količine kofeina.

Birajte hranu bogatu vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Uzimajte lagane obroke, nekoliko puta na dan i izbegavajte kasne večere, odnosno jedite najmanje dva sata pre odlaska na spavanje. Ovakav način ishrane i bogat unos vitamina uticaće na kvalitet vaše kože i sjaj i rast kose. Takođe, doprineće da se osećate bolje i jače.

Ne zaboravite da svakog dana uzmete minimum 8 čaša vode kako biste hidrirali svoj i organizam Vaše bebe.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU