back to top

Arabela-Lejla Dedić: Kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno

Za većinu scenskih makeup-ova zapravo nije potrebna savršenost u nanošenju proizvoda, ali jeste bitna postojanost i ono što uloga zahtjeva.

arabela-lejla dedić: kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno

Arabela – Lejla Dedić, Bachelor of Art in Makeup

Arabela – Lejla Dedić rođena 1998 godine i diplomantica York University. Studirala je i završila Akademiju Purity u Beogradu, diplomiravši na temi šminke u filmskoj trilogiji „Lord of the Rings“. Vlasnica kozmetičkog salona „PRO Beauty“ u Tuzli.

arabela-lejla dedić: kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno

Draga Arabela-Lejla možete li nam za početak reći nešto više o sebi?

Još kao maloj djevojčici makeup i dodatno uređivanje bilo je ono što me interesuje. Uvijek  me je fasciniralo to što se može postići sa dobrom šminkom i kako se može promijeniti kompletan izgled osobe uz dobar makeup. Kao logičan slijed svega toga kada je došlo vrijeme nakon gimnazije da razmišljam o fakultetu nisam se dvoumila šta želim, samo je postojala mala dilema koji od ponuđenih da odaberem. Nakon što sam „pregledala“ ponudu odabrala sam York University koji ima svoju podružnicu u Beogradu na Akademiji Purity. Nažalost sam kraj mog studija poklopio se sa početkom pandemije, tako da su mnogi planovi i dogovori koje sam imala za dalje odloženi za neka kasnija vremena. Sljedeći logičan korak koji je bio nakon povratka u Tuzlu, je da nakon stažiranja otvorim svoj kozmetički salon, pod imenom „PRO Beauty“ koji planiram da vremenom pretvorim u Kozmetičko edukacijski centar za sve mlade djevojke koje su poput mene „gladne beauty znanja“.

U vašem studio radite razne kozmetičke usluge, koje su to?

Za sam početak rada u salonu PRO Beauty (koji je počeo sa radom sredinom jula mjeseca ove godine) odlučili smo se za standardni asortiman usluga, gdje osim profesionalnog makeup-a i tretmana noktiju radimo i depilacije i pedikir.

arabela-lejla dedić: kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno

Od svega toga, šta je to što vi najviše volite raditi?

ono zbog čega sam i počela da se bavim ovim poslom, a to je makeup. I dalje istražujem i usvajam nova znanja iz ove oblasti i svaka novost ili novi proizvod me oduševi i nemam mira dok to ne implementiram ili ne probam da uradim.

Kako da šminka ostane postojana cijeli dan, koliko je važna priprema kože prije šminkanja?

priprema kože je ključna. Ja svim svojim mušterijama savjetujem da noć prije dolaska na šminkanje pripreme kožu blagim pilingom, tonikom i hidratantnom kremom. To je sve prvi korak. Drugi korak dobar prajmer, dobra podloga i dobra tehnika.

Poznati ste po tome da radite scenski make-up, koliko se ona razlikuje od svakodnevnog make up-a?

Glavna razlika između scenskog i svakodnevnog makeup-a je što sa scenskim makeup-om se može eksperimentisati. Postoje različiti tipovi scenskog makeup-a, poput modnog makeup-a, pozorišnog, za muzičke spotove, filmove i serije kao i za specijalne efekte. Za većinu scenskih makeup-ova zapravo nije potrebna savršenost u nanošenju proizvoda ali jeste bitna postojanost i ono što uloga zahtjeva.

arabela-lejla dedić: kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno

Kada su nokti u pitanju, kratki ili dugi, šta biste preporučili i šta vi preferirate?

Što se tiče noktiju, ja preferiram duge nokte sa nekim šarenim dizajnom, međutim za neodlučne bih preporučila neku klasiku poput frencha ili ombre tehnike i naravno elegantnih crvenih noktiju.

Imate li neki savjet za naše čitateljice?

Savjet koji sam ja pratila kroz moju karijeru i koji me je doveo do ovdje je, kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno.

arabela-lejla dedić: kada vam kažu da je nemoguće, vi im dokažite suprotno

beautiful.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU