back to top

BKC TK:Grand Prix „Zlatna lira“ šampionata za hor Capricolium

bkc tk:grand prix „zlatna lira“ šampionata za hor capricolium

-Grand Prix „Zlatnu liru“ horskog šampionat „Lege Artis“ osvojio hor Capricolium iz Poljske

Osmi Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“, koji je u organizaciji Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” i JU BKC TK od 15. do 18. juna održan u Tuzli, završen je sinoć natpjevavnjemza Grand Prix šampionata i dodjelom nagrada.

U konkurenciji devet horskih ansambala iz Poljske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, najboljim je proglašen Interschool choir Capricolium iz Poljske koji je osvojio Grand Prix „Zlatnu liru“ šampionata. Oni su odlukom žirija u natpjevavanju bili bolji od Hora Fovarosi Enekkar iz Budimpešte (Mađarska) koji je osvojio srebrenu plaketu iMješovitog hora Art Sonore iz Zenice (Bosna i Hercegovina) kome je dodijeljena bronzana plaketa.

Dodjeljene su i posebne nagrade. Nagradu za najboljeg dirigenta koja nosi naziv “Čestmir Mirko Dušek” dobio je dirigent hora iz Mađarske Gaspar Krasznai, nagrada za najbolje izvedeno djelo bosansko-hercegovačkog autora pripala je horu Art Sonore iz Zenice, za izvedbu autorske kompozicije dirigenta ansambla i kompozitora Sajida Jusića, a kao najbolji scenski nastup ocjenjen je nastup pobjedničkog hora iz Poljske.

U prvoj etapi takmičenja žiri je evaluirao programe i izvedbe, te su i za taj dio takmičenja dodjeljenja priznanja horskim ansamblima.

Horski šampionat „Lege Artis“ jedna je od najznačajnijih međunarodnih horskih manifestacija u regionu, a u čijem programu je u prethodnih sedam izdanja do sada nastupilo 45 različitih ansambala sa preko 2500 horskih pjevača iz devet zemalja iz Europe i Južne Amerike.

Ovogodišnji šampionat je otvoren Svečanim koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima, koji je kao većina ostalih programa održan u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli. Pored takmičarskog dijela publika je u prethodna četiri dana u okviru ove manifestacije imala priliku uživati u koncertu Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla, te nastupu horova na “open air” koncertu na Trgu Slobode u Tuzli.

Ovogodišnji Međunarodni šampionat “Lege Artis Tuzla 2023“ održan je pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla./JU BKC TK/

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU