TuzlaČestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla u...

Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzla u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana i Dana logoraša |

Svim građankama i građanima Tuzle, svim antifašistima u Bosni i Hercegovini i svijetu čestitamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša, navodi se u saopštenju kojeg potpisiju Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle i Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji čovječanstva, kada su pobjeđeni fašizam i nacizam, najveće ideološke prijetnje koje su se pojavile u novijoj historiji. Iako neki pokušavaju revidirati historijske činjenice, nikad nećemo zaboraviti istinu o partizanima koji su ustali protiv zla i svojom borbom nas svrstali na pobjedničku stranu historije.

Nažalost, pobjedom protiv fašizma 1945. godine, fašizam nije zauvijek pobjeđen i zato je zadatak svih nas da insistiramo na neprekidnom njegovanju antifašizma kao civilizacijske tekovine. Antifašizam jeste i uvijek će ostati naše opredjeljenje u borbi za osnovne ljudske vrijednosti, sretniju i perspektivniju evropsku budućnost kojoj težimo.

Dužni smo, na ovaj značajni datum, odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma.

Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.

()


rtv7.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img