Članovi britanskog parlamenta i ambasador Field boravili u posjeti Gradu Tuzla

Oproštajna posjeta ambasadora Fielda Tuzli

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, članovi parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, u pratnji britanskog ambasadora, Nj.E. Matthew Fielda, posjetili su u četvrtak, 9.6.2022. Grad Tuzlu i sastali se sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i predsjedavajućom Gradskog vijeća, Natašom Perić. Ovo je ujedno i oproštajna posjeta ambasadora Fielda Tuzli.

Sve-stranačka parlamentarna grupa britanskog parlamenta predvođena je sa Bob Stewartom, a u delegaciji su bili članovi parlamenta Martin Wickers, Fleur Anderson, Karen Anne Bradley, Jackie Doyle Price, Tony Lloyd, Alyn Smith, David Doogan.

Gradonačelnik Imamović i predsjedavajuća Perić su poželjeli dobrodošlicu članovima Parlamenta, te se, u ime građanki i građana Tuzle zahvalili Vladi i Parlamentu Ujedinjenog kraljevstva, na svemu što čine na međunarodnom planu kako bi se sačuvao suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, kao osnov za očuvanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana, pokrenuo ekonomski razvoj i zaustavio odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. „Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadoru Fieldu, koji se tokom svog četverogodišnjeg mandata pokazao kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i bio jedan od najvećih promotora naše zemlje u Evropi i Svijetu“, istakli su Imamović i Perić.

Članovi britanskog parlamenta su se zanimali za stavove gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, kao i o reformskim procesima na evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te o tome kako se aktuelna politička situacija reflektuje na Grad Tuzlu i njene građane.

U svom obraćanju gostima, gradonačelnik Imamović se zahvalio na podršci koju građani i država Bosna i Hercegovina imaju od vlasti i naroda Velike Britanije, te prenio zabrinutost građanki i građana zbog aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i Evropi. „Svi građani, bez obzira na nacionalnu i teritorijalnu pripadnost, su jednako zabrinuti i svjesni su da samo pojedine političke elite uzrokuju probleme i imaju koristi od aktuelne političke krize. Korupcija u našem društvu je veliki problem i treba ohrabriti pravosudne organe da se uhvate u koštac sa ovim problemom. Obradovani smo odlukom o finansiranju općih izbora koju je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, jer su njome onemogućene ucjene i blokade od strane pojedinih političkih subjekata“, rekao je gradonačelnik.

Članovi britanskog parlamenta su govorili o značajnijem interesovanju za situaciju u Bosni i Hercegovini, te ponovili posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i prosperitetu građana naše zemlje, ističući važnost provođenja reformskih procesa u BiH, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavini prava.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU