back to top

Delegacije Vlade i Skupštine TK prisustvovale obilježavanju 2. oktobra –

delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra –

U povodu obilježavanja 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, zajedno su sa brojnim drugim delegacijama i predstavnicima političkog i kulturnog života položile cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.  Drugog oktobra 1943. godine Tuzla je u II svjetskom ratu prvi put oslobođena i taj se dan obilježava kao Dan oslobođenja Tuzle. Tuzla je tada bila najveća oslobođena teritorija u cijeloj Europi. Ipak, sloboda je trajala četrdeset dana, nakon čega je grad ponovo okupiran, a definitvna sloboda došla je septembra 1944. godine.

Ovom prilikom premijer Kantona Irfan Halilagić je svim Tuzlankama i Tuzlacima čestitao današnji praznik ističući da je „Bosna i Hercegovina danas, možda ponovno na prekretnici kada našim ponašanjem moramo još jednom reći glasno i jasno NE fašizmu, podjelama i segregaciji i zajedno, bez obzira na stranačku, vjersku, nacionalnu i bilo kakvu drugu razliku, moramo reći da jedinstvenoj, cjelovitoj Bosni i Hercegovini u kojoj će ostvarivanje svih građanskih prava i sloboda, bez obzira na međusobne razlike biti temelj izgradnje društva po mjeri svakog pojedinca. Bez obzira koje nacije, rase, vjere on bio, ili kojoj političkoj stranci pripadao. To je upravo ono što Tuzla demonstrira sve ove godine. Danas ponovno moramo braniti već dokazani i priznati ugled i dostojanstvo Tuzle kao grada suživota i tolerancije. Time branimo osnovne principe i postulate na kojima počiva i naš kanton i Bosna i Hercegovina u cjelini“.

Nakon polaganja cvijeća delegacije su prisustvovale Svečanoj akademiji koja je ovim povodom organizovana u Narodnom pozorištu u Tuzli.

delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra – delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra – delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra – delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra – delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra – delegacije vlade i skupštine tk prisustvovale obilježavanju 2. oktobra –


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU